септембар 25, 2023

Министрица Влаисављевић на састанку с представницима Међукултуралног вијећа БиХ

Министарица Сања Влаисављевић и стручна савјетница за позоришну, филмску и музичку дјелатност Мирела Милићевић Шечић састале су се 22. 9. са члановима Међукултуралног вијећа, представницима четири организације културе народа Босне и Херцеговине.

На састанку су судјеловали предсједник Јеврејско културно-просвјетног и хуманитарног друштва “Ла Беневоленција” Владимир Андрле, предсједник Управног одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Дејан Гарић, допредсједник Хрватског културног друштва “Напредак” Јосип Крижановић, предсједник Бошњачке заједнице културе “Препород” Сањин Кордић и генерални секретар Назиф Салчин.

На самом почетку, министрица Влаисављевић је нагласила значај ових организација као заштитника наслијеђа, традиције и културе у земљи с тако богатом историјом и традицијом.

Представници четири национална друштва говорили су о могућностима рјешавања њихових статусних питања и начина финансирања јер ће, како је истакнуто, тек на тај начин у пуном капацитету моћи дати свој допринос.

Разговарано је и о важности доношења Закона о реституцији који би омогућио повратак или накнаде за имовину, укључујући имовину у власништву вјерских група, национализовану или извлаштену под комунистичком влашћу.

Иначе, сходно Закључку којег усваја Влада Федерације Босне и Херцеговине и Указом о проглашењу Буџета Федерације Босне и Херцеговине, сваке године се обезбјеђују средства за Текуће трансфере непрофитним организацијама на позицијама Федералног министарства културе и спорта за наведена, најстарија културна друштва у Босни и Херцеговини с циљем очувања и заштите националних култура Босне и Херцеговине.

Ове године су за национална друштва обезбијеђена средства у сљедећим износима:

Бошњачка заједница културе “Препород” 500.000 КМ

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” 150.000 КМ

Јеврејско културно-просвјетно и хуманитарно друштво “Ла Беневоленција” 60.000 КМ

Хрватско културно друштво “Напредак” 340.000 КМ.