фебруар 2, 2024

Министрица Влаисављевић и представници делегација Европске уније на састанку у Министарству: Разговарано о реконструкцији Почитеља

У Федералном министарству културе и спорта 30. 1. 2024. године уприличен је радни састанак министрице Сање Влаисављевић и директора Завода за заштиту споменика, Роберта Стергара, с представницима Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, Петра Краљевића и Сање Станојевић.

Разговарано је о недавно покренутој иницијативи рехабилитације и ревитализације Почитеља.

Након министричине добродошлице у Министарство, представници Делегације ЕУ су изложили теме и дилеме у вези са предстојећим састанком на којему се очекује презентација акционог плана реализације покренуте иницијативе.

С обзиром да је посљедњи припремни састанак, с циљем квалитетне организације састанка свих актера укључених у иницијативу, судионици састанка су сагласни да је потребно утврдити почетно стање и извршити анализу из које ће произићи ходограм потребних активности.

Договорено је да Завод за заштиту споменика предложи Делегацији Европске уније план анализе затеченог стања који ће бити темељ за приједлог акционог плана реализације иницијативе.

У том контексту, министрица је предложила да се цјелокупна иницијатива преточи у јединствен Пројекат ревитализације Почитеља, те понудила да Завод за заштиту споменика преузме први корак: ситуациону анализу.