фебруар 23, 2024

Министарство: Министрица Сања Влаисављевић на састанку с умјетницима Адисом Фејзићем, Ханном Дујмовић и Ребеком Абдагић

У Федералном министарству културе и спорта 22. 2. 2024. године организован је састанак министрице Сање Влаисављељић и умјетника Адиса Фејзића, Ребеке Абдагић и Ханне Дујмовић. У име Министарства, на састанку је судјеловао и Марко Франчешевић из Сектора за културно-историјско наслијеђе и културу.

Умјетници су захвалили министрици на пријему и прилици да презентују свој рад, говоре о плановима за будућност, али и о изазовима и проблемима који су, у настојањима да стварају умјетничка дјела, истакли су, „слојевита“. Нагласили су да је сусрет уједно и први позив ресорног министра да разговарају о положају умјетника.

Као тренутно два примарна проблема навели су „недостатак адекватног простора за рад у којем би умјетници могли испољити креативност“, те „изнимно компликоване процедуре за извоз умјетнина које је неопходно испоштовати у неколико институција како би дјела привремено или трајно извезли ван граница Босне и Херцеговине“.

Миниситрица Влаисављевић пожељела је гостима добродошлицу у Федерално министарство културе и спорта, истакавши како ову институцију могу сматрати својим домом. Сходно наведеном, а у циљу рјешавања једног од проблема, изложбеног простора у којем би могли презентовати своја дјела, министрица је умјетницима и њиховим колегама предложила да, без икакве накнаде, излажу своја дјела управо у, храму културе, Федералном министарству културе и спорта. Подсјетила је да је прву изложбу у Министарству већ организовала Фондација за музичке, сценске и ликовне умјетности, те је за ту намјену прилагођен амбијент Министарства, а на ходницима и у сали Министарства уграђена је галеријска расвјета.

На састанку је разговарано и о покретању иницијативе бх. умјетника с циљем скраћивања беспотребно дугих процедура за добијање дозвола за извоз умјетничких дјела, како би се, на вишим нивоима, покушале уредити законске олакшице у овој области, на задовољство свих.

Умјетници су се усагласили да ће покренути иницијативу да приреде прву заједничку изложбу у Министарству.