мај 16, 2024

Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја 2024 – 18. мај 2024.

„Музеј је духовно мјесто. Људи стишају глас кад приђу умјетности“ (Марио Ботта)

Од 1977. године, Међународни савјет музеја (ИЦОМ) организује Међународни дан музеја у част музејске заједнице широм свијета. Идеја за овај дан настала је приликом састанка 1951. године под називом „Црусаде фор мусеумс“ (Борба за музеје), када је истакнут значај музеја у образовању и културној размјени. Сваке године све више музеја широм свијета придружује се обиљежавању Међународног дана музеја.

Прошле године, више од 37.000 музеја из 158 земаља учествовало је у овом глобалном догађају, промичући културно наслијеђе и образовање.

Музеји у Босни и Херцеговини припремају се за Међународни дан музеја и Европску ноћ музеја 2024.

У склопу овог догађаја, неколико значајних музеја бит ће отворено за посјетитеље:

Градски музеји Сарајево: Музеј савремене умјетности АРС АЕВИ, Олимпијски музеј Сарајево и Музеј Валтер брани Сарајево пружит ће посјетиоцима прилику да истраже различите аспекте културне баштине и умјетности.

Фрањевачки музеј и галерија Широки Бријег представит ће изложбу „Дигитални додир“, која ће приказати фундус музеја и радове студената Академије ликовних умјетности Широки Бријег кроз ВР технологију.

Центар за културу Ахмед Мурадбеговић Градачац приређује изложбу „Златовез – Рукопис жена старе Босне“.

Програм обиљежавања Међународног дана музеја 2024. укључиват ће посјете, изложбе, предавања и интерактивне радионице које ће посјетиоцима омогућити да дубље уђу у свијет умјетности, хисторије и културног наслијеђа.

Посјетиоци ће имати прилику бесплатно посјетити музеје како би промовисали образовање, културну размјену и међународно разумијевање путем умјетности и баштине.

 

С циљем обиљежавања Међународног дана и европске ноћи музеја 2024, Федерално министарство културе и спорта и Завод за заштиту споменика у саставу Федералног министарства културе и спорта, организују изложбу под називом „У сусрет Ноћи музеја„ дана 17. 5. 2024. године у 15,00 сати у просторијама Министарства.

 

Колекција је из Архива Завода за заштиту споменика.

Имајући у виду рецентну хисторију БиХ и нужне обнове објеката културно-хисторијског наслијеђа, стручњаци Завода за заштиту споменика изложбом представљају фазе обнове тешко оштећених музејских објеката.

Пратите локалне медије и службене канале музеја за више информација о програму и активностима током Међународног дана музеја и Европске ноћи музеја 2024.