мај 10, 2024

Кристина Љевак Бајрамовић презентовала министрици Влаисављевић идеју о омажу Александру Саши Буквићу

Федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић сусрела се данас у Министарству с новинарком и уредницом Кристином Љевак Бајрамовић.

Након ријечи добродошлице министрице Влаисављевић, гошћа је презентовала идеју о поновном активирању култне Галерије „Звоно“ коју је годинама водио умјетник и утемељитељ групе Звоно, Александар Саша Буквић.

Након његове смрти, истакла је Љевак – Бајрамовић, Удружење „Звоно“ није активно, те је идеја урадити својеврстан омаж овом истакнутом умјетнику чији се рад сматра пионирским на плану концептуалне умјетности у Босни и Херцеговини и поновно оживјети значајан умјетнички простор Галерије „Звоно“ у којем су се годинама организовали различити програми. Намјера је, истакла је гошћа, направити и монографију о раду групе „Звоно“, као трајну форму сјећања на оно што је ова култна група радила и стварала, а што је била и велика жеља Александра Саше Буквића.

На концу састанка, министрица је истакла да Федерално министарство културе и спорта поздравља идеју о поновном активирању лијепе приче која је одувијек била везана уз Галерију „Звоно“ и умјетника Александра Сашу Буквића.