децембар 5, 2023

Ин мемориам: Преминуо истакнути бх. књижевник Хаџем Хајдаревић

Истакнути босанскохерцеговачки пјесник, прозни писац, есејист, публицист, писац за дјецу, уредник и приређивач дјела других аутора те научни радник у области језика, Хаџем Хајдаревић, преминуо је у 67. години.

Објавио је дванаест књига поезије, више пјесничких избора, затим неколико књига прозе, колумни и есеја.

Књиге одабраних Хајдаревићевих стихова изишле су на бугарском, француском, енглеском, словенском, пољском и њемачком језику. Превођен је и на арапски, фламански, мађарски, македонски, дански, руски, ерменски, талијански, турски, украјински и друге језике.

За прву књигу пјесама “Сеобе обала” добио је награду Требињских вечери поезије (1982.) и награду “Свјетлости”, а за “Пјесме понорнице” награду “Скендер Куленовић” (1996.).

Један је од аутора Рјечника босанског језика (Сарајево, 2007), коаутор Правописног приручника босанског/хрватског/српског језика са основама граматике (Сарајево, 2013). Аутор је или коаутор више читанки за основне и средње школе у Босни и Херцеговини.

Породици, пријатељима и колегама искрено саучешће у име министрице Сање Влаисављевић и Федералног министарства културе и спорта.