6 veljače, 2024

Sastanak ministrice Vlaisavljević s predstavnicima Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini

U Federalnom ministarstvu kulture i športa 6. 2. 2024. godine organiziran je sastanak ministrice Sanje Vlaisavljević s predstavnicima Zajednice izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik Zajednice, Ajet Arifi (IK Connectum  d.o.o. Sarajevo), predsjednik skupštine, Dragan Marković (IK University press d.o.o. Sarajevo), članovi Upravnog odbora Ajdin Šahinpašić (Malik books doo, Sarajevo), Muamer Spahić (IK Vrijeme Zenica) i Damir Uzunović (Buybook d.o.o.), te stručna savjetnica za nakladničku, likovnu, knjižničarsku i arhivsku djelatnost u Ministarstvu, Tidža Mekić.

Povod sastanka, kako su naveli predstavnici zajednice je „ambicija da se vrati dostojanstvo i autorima i knjizi te očuva BiH nakladništvo kako bi se spriječilo njegovo gašenje, što bi imalo nesagledive posljedice za cjelokupnu bosanskohercegovačku kulturu i obrazovanje“.

Na početku sastanka prisutni su se osvrnuli na rad Fondacije za nakladničku djelatnost i Fondacije za knjižničku djelatnost, te mogućnostima unapređenja i razvijanje njihovog rada, s ciljem jačanja bh. izdavaštva.

Ministrica Vlaisavljević poželjela je dobrodošlicu predstavnicima Zajednice u Ministarstvo, istakavši kako pozdravlja ideju o unapređenju suradnje s Fondacijama, te su svi prijedlozi o izmjenama i dopunama kriterija za financiranje dobrodošli, kako bi zajedničkim snagama Ministarstvo, Fondacije i predstavnici Zajednice izdavača, napravili korisniji model funkcioniranja Fondacija, a na zadovoljstvo svih.