Pjevanje uz pratnju šargije/tambure i violine kao duboko ukorijenjeno u tradiciji sela do danas je sačuvano u različitim oblicima:

  1. Dvoglasno pjevanje uz pratnju šargije/tambure ili šargije/tambure i violine.
  2. Jednoglasno pjevanje uz pratnju šargije/tambure ili šargije/tambure i violine
  3. Jednoglasno pjevanje uz pratnju violine, tzv. „pjevanje uz debelu žicu“.

Ovaj oblik pjevanja na području Federacije Bosne i Hercegovine njeguju stanovnici seoskih i manjih gradskih sredina i to: u Bosanskoj Posavini, centralnoj Bosni uz rijeku Bosnu i sjeveroistočnoj Bosni koji ga vole i doživljavaju kao dio svog ukupnog kulturnog identiteta.

Narodni stvaratelj pjeva o svim životnim situacijama, običajima i domovini. Znanje i umijeće sviranja i pjevanja prenosi se usmenim putem, u krugu obitelji ili lokalne zajednice, a neizostavni je dio svih obiteljskih i lokalnih svetkovina.

O značaju ove glazbene tradicije u sveukupnom duhovnom naslijeđu prenositelja govori i podatak o velikom broju festivala na kojima se okupljaju baštinici i nositelji ove vrste pjevanja. Prisutan je i na brojnim smotrama folklornih društava. Upis pjevanja uz pratnju šargije/tambura i violine na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalne baštine u Federaciji Bosne i Hercegovine dobilo je potporu većeg broja pojedinaca i udruga osnovanih s ciljem čuvanja tradicije.

 

autor Jasmin Fazlagić