Običaj natjecanja u ručnom košenju trave na Kupresu održava se svake godine u prvoj nedjelji mjeseca srpnja na polju Strljanica smještenom na Kupreškoj visoravni. Tradicija održavanja ovog događaja, prema dostupnim pisanim tragovima, zabilježena je već prvih decenija 20. stoljeća. Riječ je o najvažnijem društvenom događaju šireg kupreškog kraja u kojem sudjeluju najbolji kosci, domaćini i gosti iz drugih krajeva. Natjecanje se održava po strogim pravilima i jasno utvrđenim kriterijima, a sve prate brojni posjetitelji, bodreći i navijajući.

Kupreško polje je područje sa razvijenom stočarskom tradicijom za koju je usko vezana i kosidba, tj. prikupljanje trave-sijena u srpnju za zimsku ishranu stoke. Kosidba trave u narodnoj tradiciji predstavlja vještinu i znanje koju mladići i mlađi oženjeni muškarci sa ponosom manifestiraju u ljetnom periodu prilikom zajedničke kosidbe – mobe. Za dostizanje najboljih rezultata u natjecanju kosci koriste ručno iskovane kose koje se danas izrađuju u rijetkim kovačkim radnjama. Samo tako iskovane kose odgovaraju zahtjevnoj oštroj planinskoj travi Kupreške visoravni.

Najbolji kosac dobija titulu kozbaše koju s ponosom nosi do narednog natjecanja, a koja mu donosi čast i ugled u društvu.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu  upisan je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2020. godine.

 

1. livada

2. kupreški kosac

3. rad sa mladima