Drvorezbarstvo u Konjicu je umjetnički zanat s tradicijom dužom od jednog stoljeća. U putopisima s kraja 19. stoljeća spominju se lijepe drvene rezbarije u konjičkoj regiji koje svjedoče o talentu lokalnih drvorezbara i njihovom suživotu sa prirodom koja je posebno izdašna šumama i kvalitetnim drvetom. Od tada do danas drvorezbarstvo bilježi razvoj u kojim su se smjenjivali različiti periodu po obimu i načinu bavljenja ovim zanatom. Jedno je sigurno: drvorezbarenje je postalo sastavni dio kulture lokalne zajednice, mjera ljepote i ugodnosti domaćih interijera.

Vještim rukama talentiranih drvorezbara utiskuju se karakteristični floralni motivi na male dekorativne predmete za kuću, dijelove namještaja, stvarajući prepoznatljivi vizuelni identitet. Ovako oblikovani interijeri prihvaćeni su ne samo od lokalne zajednice, već i u domovima diljem zemlje, kao i zajednicama dijaspore. Ovim je tradicionalni zanat konjičko drvorezbarstvo dobilo ulogu poveznice u međuetničkom i međureligijskom dijalogu.

Konjičko drvorezbarstvo upisano je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2017. godine.

 

11.konjičko drvorezbarstvo

2 konjicko