април 12, 2024

Позив Европског управног одбора за младе (ЦДЕЈ) за доставу пријава за активности које ће се одржати у сурадњи са Европским омладинским центрима у првом семестру 2025. године

Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине доставило је Федералном министарство културе и спорта позив Европског управног одбора за младе (ЦДЕЈ) за доставу пријава за активности које ће се одржати у сарадњи са Европским омладинским центрима у првом семестру 2025. године, као дио програма Млади за демократију. Ове активности се углавном тичу студијских сесија и “специјалних пројеката”.

Програм рада за 2025. годину ће се проводити према очекиваним резултатима које је одредило Заједничко вијеће за младе за период 2024. – 2027. Потребно је доставити приједлоге за активности у сљедећим областима:

Ревитализација плуралистичке демократије, са сљедећим оријентацијама:

  • заступање и промовисање учешћа младих у политичким процесима,
  • разумијевење утицаја умјетне интелигенције и подршка учешћа младих у процесима управљања умјетном интелигенцијом и интернетом.
  • имплементација Ревидиране европске повеље о учешћу младих у локалном и регионалном животу с фокусом на младе људе у руралним подручјима, мањинским групама или рањивим групама,
  • рјешавање утицаја климатске кризе и деградације околиша на младе људе и демократију.

Приступ правима младих људи, са сљедећим оријентацијама:

  • имплементирање Пропорука Одбора министара ЦМ/Рец (2016)7 о приступу младих правима,
  • омогућавање приступа младих из угрожених квартова социјалним правима (Препорука Ентер!),
  • едукација о грађанству и људским правима с малдима (Имплементација Повеље Вијећа Еуропе о образовању за демократско грађанство и људуска права),
  • рјешавање утјецаја пандемије Цовид-19 на младе људе и остваривање социјалних права, укључујући физичко и ментално здравље.

Заједнички живот у мирним и инклузивним друштвима

Борба против свих облика дискриминације, расизма и искључености, укључујући структурне форме са посебним фокусом на:

  • Партиципацију младих Рома и борбу против антициганизма;
  • Социјалну инклузију младих избјеглица и њихову транзицију из дјетињста у пунољетство,
  • Вишеструку дискриминацију и интерсекционалност (укључујући родну равноправност, сексуалну оријентацију, родни индентитет и инвалидитет).

Омогућавање младима да промовишу мирне друштвене заједнице пружајући им прилике да играју активну улогу у:

Омладински рад, са сљедећим оријентацијама

  • Ширење и имплементација Препоруке Одбора министара ЦМ/Рец (2017)4 о раду са младима и промовисању Европске агенде о раду с младима,
  • Развој квалитете и методологије у раду с младима и неформалном образовању/учењу.

Више појединости о конкретним питањима у оквиру сваког приоритета могу се наћи у приоритетима рада сектора младих за период 2024. – 2027. година на сљедећем линку:

хттпс://www.цое.инт/ен/wеб/yоутх/приоритиес.

Студијске сесије за Вијеће Европе представљају важан начин повезивања младих људи са програмом Млади за демократију и конкретно средство подршке омладинским организацијама и мрежама, посебно покривањем трошкова активности и пружањем образовне подршке.

Рок за пријаву на студијске сесије за други семестар 2025. године је 15. aприл 2024. године, а пријаве је потребно доставити на е-маил еyц.студyсессионс@цое.инт.

Позив за достављање пријава, информативни летак са критеријима за активности које ће бити одржане у сарадњи са европским центрима за младе и пријавни образац могу се наћи на wеб страници:

хттпс://www.цое.инт/ен/wеб/yоутх/-/цалл-фор-апплицатионс-ацтивитиес-ин-цо-оператион-wитх-тхе-еуропеан-yоутх-центрес-ин-2025