јул 31, 2024

Шетница културе: Чланови Хрватског културно-умјетничког друштва “Фра Карло Кујунџић” Брестовско и мажореткиње Хрватског културног друштва “Напредак” Бусовача наступили у програму Дана европског наслијеђа

На Шетници културе испред Федералног министарства културе и спорта, на 13. догађају програма обиљежавања Дана европског наслијеђа 2024, данас су наступили чланови Хрватског културно-умјетничког друштва “Фра Карло Кујунџић” Брестовско и мажореткиње Хрватског културног друштва “Напредак”.

У уводном говору, присутне је поздравила министрица Сања Влаисављевић, те гостима пожељела добродошлицу:

“Стигло је и љето, активности промовирања културног насљеђа се настављају и данас назочимо сусрету који ће бити обојен и пјесмом и плесом! Добродошлицу ћу пожељети свима који су данас са нама на сунчаној Шетници. И нашим гостима , а и случајним пролазницима. Вријеме је да ријеч дамо онима који су данас ту због вас, нас, наслијеђа…Уживајте” поручила је министрица.

Мажореткиње Хрватског културног друштва “Напредак” Бусовача извеле су двије тачке, те раскошним кореографијама и љепотом покрета задивиле гледаоце.

Друштво је утемељено прије девет година, а данас их је 50 чланица у три старосне групе.  Захваљујући успјешној години, Мажореткињама предстоји битно такмичење на јесен: Европско мажорет такмичење у Италији.                            

Представници Културно-умјетничког друштва “Фра Карло Кујунџић” Брестовско данас су се представили разноврсним програмом па су гости и случајни пролазници на Шетници културе имали прилику видјети кореографије и изведбе Пјевачке групе одраслих, Фолклорног састава одраслих и Фолклорног састава дјеце. Иначе, активности друштва, утемељеног 2013. године, умјерене су на његовање и очување културне баштине, фолклорних обичаја, пјесама и народних ношњи краја из којег долазе.