август 7, 2024

Шетница културе: Сриједа испред Министарства уз игру и пјесму чланова ХКУД-а „Громиљак“ из Кисељака

На Шетници културе испред Федералног министарства културе и спорта и ове сриједе настављен је програм обиљежавања „Дана европског наслијеђа 2024“. Овога пута рад и програм презентирали су чланови Хрватског културно-умјетничког друштва „Громиљак“ из Кисељака, основаног 2017. године.

Добродошлицу гостима из Кисељака, али и свим гледаоцима и случајним пролазницима који се из седмице у седмицу заустављају и уживају у програмима које Министарство припрема, пожељела је федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић:

„Наша Шетница и даље траје, љето одмиче… Гости пристижу, гледају, прате, како с ове стране шетнице, тако и с друге стране ријеке. Мени је посебно драго што се наше мреже и путеви шире и ево нас данас у сусрет и загрљај Средишњој Босни, Кисељаку. Увјерена сам да ће оно што су наши данашњи гости припремили бити угодно и уху и оку. Уживајте“ поручила је министрица Влаисављевић.

Водитељ пјевачке секције друштва, Винко Франковић, представио је рад КУД „Громиљак“ који броји 60 чланова окупљених у двије секције, фолклорну и пјевачку, а дар чланова КУД-а министрици Влаисављевић уручила је предсједница Друштва,  Споменка Маријановић

Гости на Шетници данас су уживали у дијелу њиховог репертоара који су до сада презентовали широм Босне и Херцеговине, али и у иноземству. 

Хор друштва пјевао је севдалинке Јозе Пенаве, а како би дух краја из којег долазе у потпуности презентовали, захваљујући гостима из Кисељака данас су на Шетници замирисале и чувене кисељачке погаче које су имали прилику пробати и гости овоседмичних „Дана европског наслијеђа“.