август 21, 2024

Чланови КУД “Саобраћајац” донијели дашак традиције на Шетницу културе фестивалског Сарајева

На Шетници културе испред Федералног министарства културе и спорта данас је организован 15. догађај у склопу обиљежавања Дана европског наслијеђа 2024. године, а овоседмични гости Министарства били гу чланови Културно-умјетничког друштва “Саобраћајац” из Сарајева.

КУД “Саобраћајац” постоји 68 година. Од оснивања до данас чланови друштва су његовали и чували традицију и културу народа наше државе. Учествовали су на многобројним фестивалима фолклора како у нашој домовини тако и у иностранству те на тај начин упознавали друге о култури и традицији Босне и Херцеговине. Фестивали фолклора у Турској, Албанији И Македонији само су неки он њих.

Друштво тренутно броји 150 чланова у три секције: фолклорној, вокалној и народном оркестру.

Док Сарајево Филм Фестивал привлачи међународне и локалне филмске ентузијасте, наша Шетница културе нуди прилику за додатно обогаћивање културног искуства те су данашњи посјетиоци уживали у изведбама плеса и игара наших гостију у домену босанскохерцеговачке фолклорне баштине. На Шетници испред Министарства чланови млађе групе фолклорних секција презентовали су Игре из околине Јајца аутора Мирослава Шилића, Игре из Сјевероисточне Босне аутора Хајрудина Хаџића Хаџије и Игре из Грмеча аутора Васе Поповића.