август 15, 2024

Федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић одржала говор на Свечаном отворењу изложбе „Делмати: снага заједништва” у Сарајеву  

У уторак, 14. 8. 2024. године, Земаљски је музеј БиХ, након Фрањевачког музеја у Томиславграду, отворио своја врата изложби „Делмати: снага заједништва” Музеја Цетинске крајине из Сиња. Изложба је постављена захваљујући сарадњи једанаест институција из Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, међу којима су Свеучилиште у Мостару,  Фрањевачки музеј Томиславград, Фрањевачки музеј Ливно-Горица и Земаљски музеј Босне и Херцеговине.

Федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић у свом је говору подсјетила да овогодишња тема традиционалне међународне манифестације Дани европског наслијеђа гласи: „Путеви,  мреже, везе“.

„Ову бих тему радо повезала с оним због чега смо вечерас окупљени овдје. Није ли то лијеп шлагворт за све ове путеве, мреже и везе којима су нас Делмати окупили, па све од некад Дувањског, Купрешког  поља, Томиславграда до Сиња, Солина, а онда у задње вријеме, преко Шибеника, Сплита, Каштела, Ливна, Мостара, Томиславграда, Имотског и других градова, ми се нађосмо у Сарајеву, за које сваки путник намјерник воли рећи да спаја лијепо и добро. Ово ће бити пригода да се уистину увјеримо да је тако, а да су путеви, мреже, везе вечерас чврсто спојене.“ – казала је министрица у надахнутом говору.

Након што је изасланица министрице културе и медија РХ, Нине Обуљен Коржинек, начелница Сектора за међународну културну сарадњу и европске послове Министарства културе и медија РХ, Мирјана Ана Мариа Пискулић, службено отворила изложбу, узваници су уз стручно водство кустоса Фрањевачког музеја Томиславграду, Стипана Дилбера, разгледали ову вриједну поставку.

Поред министрице Влаисављевић, свечаном отворењу изложбе присуствовао је амбасадор Републике Хрватске у БиХ, Њ. Е. Иван Саболић,  замјеник жупана Сплитско-далматинске жупаније Републике Хрватске, Стипе Чогељ, директорица Музеја Цетинске крајине-Сињ, Дарија Домазет те бројни други уважени гости.