октобар 9, 2024

УНЕСЦО – Презентације процеса евалуације номинација

Федерално министарство културе и спорта примило је допис Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине који се односи на: УНЕСЦО – Презентације процеса евалуације номинација. У прилогу наведеног дописа достављене су презентације Центра за свјетску баштину и савјетодавних тијела Комитета за свјетску баштину, ИЦОМОС-а и ИУЦН-а, о процесу еваулације номинација за упис на Листу свјетске баштине, у складу са измјенама Оперативних смјерница за имплементацију Конвенције из 1972. године о очувању свјетске баштине које су усвојене на 44. засједању Комитета за свјетску баштину одржаном 2021. године.

У наведеном допису је саопћено да је Одлуком Комитета 44 ЦОМ 12, између осталог, дефинирано да ће се, почевши од 2028. године, процес номинације одвијати у двије фазе, односно да ће Комитет за свјетску баштину разматрати само номинације које су прошле процес прелиминарне процјене. Номинације чије се разматрање планира за 2028. годину, односно које ће бити достављене УНЕСЦО-у до 1.2.2027. године морају обавезно проћи кроз процес прелиминарне процјене.

          Такођер Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине моли да се приликом припреме евентуалних будућих номинација за Листу свјетске баштине имају у виду измјењене процедуре и рокови.

          Ажуриране Оперативне смјернице за имплементацију Конвенције о свјетској баштини, са детаљним информацијама о процедурама, роковима, критријима и обрасцима се могу преузети са линка: хттпс://wхц.унесцо.орг/ен/гуиделинес.