јул 1, 2024

Састанак с представницима Културно умјетничког друштва “Башчаршија”

У Федералном министарству културе и спорта, 28. јуна 2024. године, одржан је састанак представница Министарства и Културно умјетничког друштва “Башчаршија”. На састанку су учествовале Сања Арнаутовић, стручна савјетница за установе и удружења у подручју културе, те Тиџа Мекић, стручна савјетница за издавачку, ликовну, библиотечку и архивску дјелатност. Културно умјетничко друштво “Башчаршија” представљали су Емир Салиспахић, предсједник Управног одбора, и Намир Чомага, члан управе.

Представнице Министарства су у име министрице Сање Влаисављевић упутили добродошлицу и изразили задовољство сусретом те су закључили како очекују добру и конструктивну будућу сарадњу Министарства и КУД-а “Башчаршија”.

Предсједник Управног одбора КУД-а “Башчаршија” изразио је захвалност срдачним пријемом те представио будуће пројекте КУД-а “Башчаршија” као и потенцијалне активности Федералног министарства културе и спорта и КУД-а “Башчаршија” у промоцији, очувању и представљању фолклорне културне баштине и традиције свих народа и народности Босне и Херцеговине.

КУД “Башчаршија” рад темељи на струци, системском раду и традиционалном представљању фолклорне баштине, с традицијом која траје више од седам десетљећа. Велико богатство овог ансамбла и групе је аутентичност, изворност и умјетничка вриједност босанског и херцеговачког, те еx-Yу репертоара, кореографија и сценских постава.

“Башчаршија” је установа која се може похвалити великим фундусом оригиналних народних ношњи, одјевних предмета, сценских костима и реквизита, додатака, традиционалног накита и великим бројем музичких инструмената за оркестрирање и традиционално музицирање.