октобар 9, 2024

Радови текућег одржавања на Турбету Семиз Али-паше у Прачи

Радови на санацији и реконструкцији Семиз Али пашиног Турбета у Прачи се изводе под надзором стручног тима Завода за заштиту споменика, Азер Аличић, диа и Џенана Шаран, диа.

Санациони радови се односе на скидање постојећег лима, чишћење и ињектирање  куполе и покривање исте оловним лимом те израду камених шембрана на горњим прозорима  и свих недостајућих дијелова доњих прозора са замјеном оштећених дијелова а све према оригиналним дијеловима. Измјена пода турбета са израдом дренаже са вањске стране, рестаурација мезарја у турбету према оригиналним елементима, као и поновно дерсовање ванских зидова са измјенм оштећених дијелова камена и камене пластике.

Приликом скидања постојећег лима утврђена су велика оштећења и пукотине на куполи као и оштећења на унутрашњим зидовима нарочито на позицијама горњих и доњих прозора. Због лошег конструктивног стања турбета и сложености посла на ињектирању куполе, зидова и мукарнаса (украса) стручни тим је проширен за још једног стручњака- грађевинског инжињера, статичара конструктера др.сц. Мустафу Хумо.

До сада су завршени радови на ињектирању куполе, њеном премазивању, заштити и покривању оловним лимом. Сви радови на ињектирању куполе су попраћени надзором стручног тима уз све потребне атесте за уграђене материјале. Упоредо с покривањем куполе рађено је на измјени свих дотрајалих и недостатних камених бокова те дорсовању истих.

Радови се одвијају према утврђеној динамици, предвиђеним материјалима и очекиваним квалитетом.