октобар 18, 2024

Први пут одржано предавање на Архитектонском факултету: Почела реализација Споразума о сарадњи у области архитектуре, урбанизма, просторног планирања и заштите споменика Федералног министарства културе и спорта и Архитектонског факултета Универзитета у Сарајеву

Данас је на Архитектонском факултету у Сарајеву започела реализација Споразума о сарадњи Федералног министарства културе и спорта у чијем саставу је Завод за заштиту споменика и Архитектонског факултета у Сарајеву уводним предавањем на Изборном предмету друге године ИИ циклуса „Архитектонске интервенције на објектима и цјелинама градитељског насљеђа“, који води проф.др. Аида Идризбеговић-Згонић.

Акценат Споразума је организовање студентских и професионалних радионица, практична настава са студентима и теренски рад те су, у складу с тим, у претходном периоду извршене припреме и модус укључивања Завода за заштиту споменика у академски рад факултета кроз практичну наставу. Уводно предавање је одржала проф. др. Идризбеговић-Згонић која је представила план активности у првом семестру те упознала студенте са обимом задатка и очекиваним резултатима.

Директор Завода за заштиту споменика Роберт Стергар дипл. инг. арх. и стручна савјетница Азра Туновић дипл. инг. арх. представили су практични аспект наставе који укључује одабир, снимање, детекцију оштећења, израду техничке документације портала на објектима из аустро-угарског периода у Сарајеву на којима је детектирано убрзано пропадање и нестајање. Завод за заштиту споменика ће са студентима проћи све сегменте процеса рестаурације од детекције и описа стања, преко легислативних одредби, израде графичких и текстуалних прилога до финализације документације са којом се може приступити раду на рестаурацији.