децембар 14, 2023

Мостар: Концертом умјетника из свих дијелова БиХ и додјелом диплома ученицима и признања наставницима у Програму Млади и наслијеђе завршено овогодишње обиљежавање “Дана европског наслијеђа”

Средишња манифестација којом је затворено овогодишње обиљежавање “Дана европског наслијеђа 2023. године” Федералног министарства културе и спорта, а на којој су презентована дјела најбољих умјетника изнад 18 година који до сада нису били дио обиљежавања ове манифестације, одржана је 12. 12. 2023. године у Галерији краљице Катарине Косача у Мостару.

“У протеклим мјесецима Федерално министарство културе и шпорта организирало је десетине манифестација, на нашим онлине активностима судјеловало је око 12.000 људи, што ће рећи да је у том контексту ова година надмашила бројне претходне. Видјели смо сасвим нову презентацију коју су извели најбољи умјетници изнад 18 година, а који до сада нису имали пригоду појављивати се у обиљежавању ове манифестације. Надам се да ће то постати пракса и да ћемо сваке године имати прилику видјети све већи број младих умјетника који ће нам се придружити на оваквим свечаностима“ казала је министрица културе и спорта ФБиХ Сања Влаисављевић.

Ове године умјетници су припремали ауторска умјетничка дјела кроз ликовни, музички и литерарни израз с традицијским мотивима БиХ, а које су у завршној вечери “Дана европског наслијеђа” презентовали присутним гостима.

У музичком дијелу програма извођена су дјела аутора и извођача:

  • „Руковет ИВ, Пјесме Босанске Крајине“, аутор Фарук Мемић, Цазин, извођач ансамбл „Про Арте“, диригент Катја Кроло – Шарац, Мостар,
  • „Снијег паде” аутор Јасмин Осмић, дуо Јасмин Касумовић (виолина) и Дарија Кадрић (клавир), Тузла,
  • „Запјевала птица сојка”, квартет гитара, аранжер Миа Миџић, Бихаћ,
  • “Богата сам, имам свега”, аутор и клавирска пратња Самир Фејзић, пјевање Иман Фејзић, Сарајево,
  • “Херцеговачке игре”, аутор Златка Шпољаревића у изведби Гудачког квартета из Мостара,
  • “Ево срцу мом радости”, аутор Бошко Јовић, Емина Крупалија (флаута), Адна Машић (гитара), Сарајево,
  • “Праведник”, хор Средње музичке школе Сарајево, аутор Семир Фејзић, аражман Селма Нукић, Сарајево,
  • “Лијепа Јелена”, аутор Луција Хрстић, Гудачки квартет из Мостара,
  • “Три корака”, аутор Демир Крупић, Сански Мост,
  • “Помами се стара баба”, етно скупина “Чуварице”, Рама.

Ауторске умјетничке слике на завршној манифестацији обиљежавања “Дана европског наслијеђа” презентовали су:

  • Бинаса Мемић, “Босански ћилим”, акрилик на платну,
  • Елена Арсенијевић, “Стари град Видошки”, акварел,
  • Емина Перла, “Ђулбешећер ружа” – тетоважа босанских жена,
  • Сенита Бабовић, “Стећак”, акрил на платну,
  • Ведрана Божић, “Херцеговачке смокве”, акрил на кашираном платну.

Анита Мартинац из Мостара у Косачи је рецитирала ауторске стихове “Мостарска ласта”, Џенита Хрњичић из Сарајева стихове пјесме “Мустра нове генерације”, а чули смо и рецитал пјесме “Божић на селу”, ауторице Јасне Чoрић из Читлука. “Писмо мртвог пјесника” рецитирао је Мили Тиро из Мостара, а “Мирис књиге” Един Рикало из Сарајева.

“Суштина вечерашњег концерта била је промовирање ауторства или обрада складби које имају дотицаја с традицијом, тако да смо осјетили и обраде севдалинки, линђе, у бити, обраде наших народа, гена и наше традиције. На тај начин подржавамо умјетнике који су у својим собама складали пјесме посебно за овај угођај. Ово вечерас је било премијерно извођење ауторских дјела, обрада, чиме Федерално министарство културе и шпорта подржава умјетнике, поетичаре, сликаре и глазбенике да праве нова дјела. Ми ћемо их и убудуће окупљати, позвати кроз јавни позив и наградити. У завршној вечери имали смо 20 точака умјетника из цијеле Федерације БиХ који су представили своја дјела”, казао је савјетник за културу Федералног министарства културе и спорта Дамир Буноза.

Нагласио је како је Босна и Херцеговина међу ријетким државама Европе која има велику разноликост у традицији:

“Имамо све од западне до источне културе, а све то лијепо направљено кроз севдалинку, линђу, трусу, гангу, поезију и тако даље. БиХ је заиста држава пуна умјетности, само умјетнике треба покренути. Ово је први пут да Федерално министарство културе то ради” истакао је Буноза.

На завршној вечери презентиран је и нови број годишњака Завода за заштиту споменика „Наше старине“, који је након деветогодишње паузе поново угледао свјетло дана. О годишњаку је овом приликом у име Завода говорила стручна савјетница за градитељско и археолошко насљеђе, Џенана Шаран.

У амфитеатру Косаче 12. 12. 2023. године уприличена је и додјела захвалница наставницима и школама, учесницима натјечаја “Млади и наслијеђе” те диплома ученицима побједничких радова Програма који је ове године, по први пут организован уз интернет гласање.

“Ту су још и видеорадови, фотографија, документаристички приступ, дакле широк је спектар области којима смо се ове године бавили. Сваки израз и свако представљање културе и обичаја народа је значајно за културно уздизање младих у БиХ. Нагласила бих да су се млади кроз ову манифестацију натјецали у што креативнијем и маштовитијем изражавању онога што је њихов национални идентитет, онога што су њихови обичаји, њихова култура, односно култура народа у БиХ. Босна и Херцеговина има сјајне младе људе којима треба дати могућност судјеловања и активирања, али не да ми говоримо о њима него да им дамо да говоре и покажу што могу”, поручила је министрица Влаисављевић.

Књижевно-поучни часопис за младе, Цвитак, један број посветио је управо награђеним радовима Програма “Млади и наслијеђе”, о чему је присутне госте, ученике, наставнике и родитеље информисао један од покретача овог часописа и уредник, Миро Петровић.

Од средине октобра, у програму обиљежавања „Дана европског насљеђа“ Федерално министарство културе и шпорта организовало низ манифестација у којима су, поред осталих, учествовали парапливачки олимпијац Исмаил Барлов, Рударска глазба из Какња, Кисељачке мажореткиње, Владо Поданy, зборови Прве бошњачке гимназије Сарајево и Католичког школског центра „Свети Јосип“ Сарајево, Квартет „Севдах“, Фондација „Севдах“, чланови Хрватског културно-умјетничког друштва Родоч, дуо Самир Фејзић и Емсад Бечић, саксофонист Мирза Сијерчић, ученици Средње музичке школе Сарајево Елмедина Лаличић и Хусеин Бајрактаревић те бројни други умјетници.

На шетници Обала Мака Диздара презентовани су и стари занати и рукотворине, а у Министарству је организована је и прва панел дискусија о муралима и графитима.