Опис (извођење, материјални и симболички елементи)
Крајишка масница традиционално је јело које се припрема искључиво од домаћих, органских намирница: пшеничног брашна, воде, соли, уља и домаћег маслаца. Процес започиње мљевењем брашна на млину и просијавањем ради постизања глаткоће, што омогућава фину текстуру тијеста.

Током цијелог процеса наглашене су прецизност и контрола температуре те вријеме одмарања тијеста. Ови технички елементи захтијевају искуство и вјештину, често првенствено исказану кроз праксе које се његују у породицама и заједницама кроз генерације са кољена на кољено.
Мјесто и повезана традиција – Западна Краји¬на (Унско-сански кантон), Босанска крајина
Крајишка масница дио је ширег културног наслијеђа Босне и Херцеговине које обухвата богату традицију мултиетичности и заједничког идентитете бројних народа и заједница у држави. Улога породице и заједница у припреми маснице рефлектира заједнички приступ стварању хране као базе друштвеног живота. Масница се доживљава као симбол заједништва, традиције и континуитета унутар локалних заједница, а њезина припрема често је повезана са посебним пригодама попут рођења, вјенчања, вјерских и државних празника и годишњих прослава, које су у Босни и Херцеговини често мултиетнички фестивали и сусрети.
Материјални и технолошки елементи
• Материјални елементи: пшенично брашно, вода, сол, уље, домаћи маслац;
• Технике и процеси: мљевење брашна и просијавање ради постизања глаткоће; мијешење тијеста за јуфку; одмарање (отпусти); развијање јуфке; премазивање мјешавином уља и маслаца; равнање и обликовање; слојевито слагање и печење до златно-смеђе боје;
• Текстуре и сензори: карактеристична лагана, масласта текстура са израженим слојевима и богатим аромама печеног маслаца;
• Језик и дијалекат: коришћење локалних израза и термина повезаних са рецептурама и процесима, што чува дијалекатску динамику, традицију и идентитет босанско-херцеговачке културе и босанског језика;

Друштвени контекст и преношење знања
Масница није само прехрамбени производ него и културна пракса која јача идентитет заједнице. Припрема и конзумација маснице служе као ритуал заједништва, кроз који се јачају обитељске и сусједске везе и локална традиција.
Као живући дио свакодневног и свечаног живота, масница повезује генерације, спаја породице и заједнице те доприноси очувању културне меморије и босанске кухиње. Заштита овог рецепта као нематеријалног добра спрјечава заборав те чува заједничку баштину свих етно-културних група.