август 8, 2024

Конференција за медије у Министарству: Министрица Сања Влаисављевић указала на неријешен статус институција културе и неповољан положај филмских радника

У Федералном министарству културе и спорта 7. 8. 2024. године организована је конференција за медије на којој је било говора о бројним темама из области културе, спорта и младих.

Захваливши бројним новинарима на доласку, те изнимно професионалном и коректном извјештавању о раду Министарства у протеклом периоду, министрица Сања Влаисављевић осврнула се на актуелне, лијепе приче, којима се у Босни и Херцеговини може похвалити:

-Говорећи о култури, ту имамо много тема. Неке од њих су у жижи јавности већ дуже временско раздобље. Кренимо од једне лијепе приче која нам се дешава. Наиме, сарајевска Башчаршија је проглашена новим Благом еуропске филмске културе чиме се Босна и Херцеговина уцртава у мапу најважнијих филмских локација у Еуропи, а плоча ће бити откривена 18. 8. 2024. године. У име Федералног министарства културе и шпорта упућујем искрене честитке Мелини Алагић и њеном тиму у Удрузи филмских радника јер се Башчаршија нашла на одабраној листи захваљујући ентузијазму и борби овог малог тима, те сви можемо бити поносни, поручила је министрица.

– Оно што слиједи је још једна лијепа прича, а то је 30. јубиларни Сарајево Филм Фестивал. У име Министарства жељела бих честитати утемељитељу Фестивала, Мири Пуриватри и његовом малом тиму. Било је то вријеме када је мало тко вјеровао да једна, мала сарајевска прича, може бити прича која окупља Еуропу и свијет. Такођер желим честитати на истрајности и ентузијазму и новом тиму који ради на Фестивалу, Јовану Марјановићу и његовој екипи. Вјерујем да се сви радујемо и с нестрпљењем чекамо да 30., јубиларни почне, а ми као Министарство ћемо се потрудити да дамо потпору Фестивалу, поручила је министрица Влаисављевић.

– Морам споменути наше институције културе. Углавном се говори о седам институција културе, међутим институција културе од значаја за Федерацију и Босну и Херцеговину је много више и тога требамо бити дубоко свјесни. Но, седам институција о којима се највише говори имају свој проблем који се мора ријешити.

Министрица је изјавила да се проблем институција културе не односи на финансирање него на статус институција, управљачке структуе те нагласила да дуго траје борба упосленика тих институција да почну спокојније долазити на посао.  На састанку министара у Влади Кантона Сарајево, представник упосленика НУБ-а експлицитно је изјавио да упосленици желе смјену менаџмента што је јасна порука онима који су руководиоци институција да треба часно да се повуку и препусте посао онима који ће доносити бројне нове пројекте.

– Нажалост, још увијек се нису стекли увјети да те институције ријеше статусна питања, али вјерујем да ће се то ускоро десити – потврдила је Влаисављевић.

Указала је на чињеницу да је Кантон Сарајево наведеним институцијама културе осигурао плате до краја године чиме је отворен простор и за креативни рад.

– Федерално министарство је дало потпору овим институцијама у оним габаритима у којима је то било могуће. Оно што ме је затекло у погледу издвајања за ове институције јесу мало необично дистрибуирани износи с обзиром на број дјелатника у институцијама културе. Чини се да је ту дошло до неког дисбаланса. Вјерујем да ће се у овој години институције пријавити с ваљаним и креативним пројектима и да ћемо, умјесто захтјева за плаће, добити захтјеве за реализацију пројеката јер је крајње вријеме да се угледају нови пројекти. Вјерујем и да ћемо видјети ново рухо ових институција – казала је Влаисављевић.

Говорећи о Националној и универзитетској библиотеци БиХ, закључила је да је нужна смјена руководства. Иначе, на челу сарајевских седам институција налазе се и особе које су већ одавно требале бити у пензији, но, нажалост, не желе одступити са позиције и препустити млађима да уреде живот у тим институцијама.

– Како сами дјелатници кажу, нужно је промијенити и менаџмент како би дошло до промјене самог сустава рада ових институција јер су неријетко дјелатници таоци оних који не желе да одступе са својих позиција, а не видимо никакве помаке које су направили – рекла је Влаисављевић.

Додала је да институције имају добит, а да при томе Министарство још није добило информацију о приходима и средствима које успију остварити ове установе, иако је упит послан прошле године. Без обзира постоје ли управљачке структуре, управни одбори, је ли статус ријешен или не, те информације морају бити јавне и траспарентне, поручила је министрица.

У овој години предвиђено је 10 милиона КМ за капиталне трансфере из области културе, што би требало помоћи институцијама у Федерацији БиХ да заврше оно што треба бити обновљено, изграђено или рестаурирано.

Такођер, министрица Влаисављевић на пресс-конференцији потврдила је да се филмски радници налазе у незавидној ситуацији због многобројних, дугогодишњих нагомиланих проблема због којих је морало доћи до колуминације, а што се прошле године и догодило.

У тешкој ситуацији нашли су се Фондација за кинематографију и Филмски Центар Сарајево. Ипак, министрица наглашава да је учињен помак јер су проблеме због нетранспарентног рада Фондације и неусаглашеног рада с правним прописима почели рјешавати нови чланови Управног одбора: Давид Дамјановић као предсједник, Мирна Милановић-Лалић и Емина Ганић, који су, истиче министрица, надљудским напорима за Фондацију из безизлазне ситуације понудили два рјешења.

Захваљујући буџетској инспекцији суспендовани су сви претходни уговори и потписани уговори са корисницима за прошлу годину јер нису биле испоштоване процедуре предвиђене Правилником. Министрица је истакла да је штета што у претходном сазиву УО Фондације нису били правници јер би, увјерена је, спријечили пропусте гледе правних оквира.

– Другим рјешењем тражи се да три удруге врате добивена средства у износу од око 980.000 КМ. Увјерена сам да ће то бити приведено крају на начин који ће задовољити све оне захтјеве које је инспекција наложила. За све заврзламе које су се догодиле у претходном сазиву Фондација добија позитивне обрисе тако да ће ускоро бити расписан нови натјечај за оне који желе аплицирати у овој години – поручила је Влаисављевић.

Министрица је нагласила како се нада да ће заједничким напором, а у име Федералног министарства то са сигурношћу тврди, закон о аудиовизуалној дјелатности угледати свјетло дана јер ће се тако увести ред и дисциплина у филмској индустрији, а ред и дисциплина свима требају ма колико различита очекивања различитих судионика филмске индустрије била.  

-Ми имамо филмске редитеље који су ову државу довели на пиједестал најуспјешнијих земаља и управо то нас мора обвезати да заједно учинимо све како бисмо им омогућили боље увјете за рад и потакли младе ауторе да раде.

Такођер, једна од изнимно важних установа, Јавно подузеће Филмски Центар Сарајево се нашло у врло тешкој и комплицираној ситуацији и онемогућен им је рад. Знамо да је ово подузеће формирано с циљем чувања филмског блага. Желим вјеровати да ће Министарство, с Владом ФБиХ успјети наћи начин да дјелатници на челу с равнатељицом Центра изађу из ситуације у којој су се, не својом вољом, нашли. Вјерујем да ће Филмски Центар Сарајево поново отворити врата, али желим рећи да бих вољела да у будућности видим да се Кинотека БиХ приближава Филмском Центру и прати модерне трендове Филмског Центра.

Конференција за медије била је прилика да ресорна министрица честита бх. спортистима на учешћу на овогодишњим Олимпијским играма у Паризу:

– Наших пет златних младих спорташа – пливачи Лана Пудар и Јован Лекић, атлетичар Месуд Пезер те џудистице Лариса Церић и Александра Самарџић нису освојили медаље, али јесу за нас. Овим путем од срца им честитам у нади да ће сваке наредне олимпијске игре изњедрити све већи број натјецатеља и да ће се наша држава наћи у скупини оних држава које ће освојити медаље – казала је Влаисављевић.

Министрица је додала како жели вјеровати да ће и базени, и терени и дворане, све оно што спортистима треба у наредном периоду бити адекватно припремљено и завршено те да ће имати увјете да тренирају у својој земљи.

Увјерена је да ће у будућности бити системски ријешен статус активних и заслужних спортиста доношењем закона који ће регулисати ово питање.

На крају је подсјетила да је регистрована Фондација за спорт која ће помоћи новим младим спортистима да храбро наставе борбу са својим тренинзима и што ће им дати вјетар у леђа да се баве оним што су изабрали.

– Имат ћемо капитална улагања у спорту износу од 18 милиона КМ. Натјечај за ова улагања ускоро ће бити објављен. То ће помоћи да наши спорташи имају пуно боље увјете за бављење разним спортовима – додала је Влаисављевић говорећи о актуелним активностима Федералног министарства културе и шпорта.  

Говорећи о младима, министрица Влаисављевић истакла је да је израда Стратегије за младе ФБиХ улази у завршну фазу, те ће до краја новембра бити организована презентација овог документа који ће бити “алат” у рукама младих који ће им омогућити да се боре за своја права и за све оно што Закон о младима обухвата.

-И наш Трансфер за младе, који се односи на пројекте за младе, је повећан, а још више ће бити повећан идуће године. Млади ће имати могућност да се препознају у више сегмената и поља, закључила је министрица Влаисављевић.

И коначно, на упит новинара је ли Министарство разговарало са фимским радницима од који неки тврде да министрица с једнима разговара, а са другима не, министрица је одговорила да је то лако провјерити на wеб страници Министарства те да сви који се службено обрате Министарству у најкраћем року буду позвани на радни састанак.