октобар 25, 2024

Извјештај о конзерваторско-рестаураторским радовима на објекту “Госпођицина кућа” у Сарајеву

На објекту “Госпођицина кућа”, националном споменику Босне и Херцеговине, у току је извођење конзерваторско-рестаураторских радова. “Госпођицина кућа” је један од ријетких примјера објеката из аустроугарског периода са зидним сликарством изведеним у зграфито техници.

Радове на обнови фасаде изводи фирма “НЕИМАРИ” д.о.о. Сарајево, а на основу пројектне документације “Пројекат текућег одржавања обнове фасаде“ коју је израдила фирма „АРХИПЛУС“ д.о.о. Мостар. Конзерваторско-рестаураторске радове на фасадном сликарству и декоративној пластици води Есад Весковић, конзерватор, према препорукама из „Елабората о конзерваторско-рестаураторским радовима на фасадном сликарству”, а  који је саставни дио пројектне документације текућег одржавања. Конзерваторски надзор над радовима обавља Завод за заштиту споменика у саставу Федералног министарства културе и спорта.

Најбогатије украшена је сјеверна фасада на којој се појављују три панела између прозора и појас изнад панела изведени у зграфито техници. Поједина декоративна поља није било могуће реконструсати јер су сачувани само блиједи фрагменти у траговима.  Посебна пажња посвећена је колориту и избору боја за фасаду, а све је рађено на основу анализа и старих фотографија.

Поред радова на фасади изведени су и радови на замјени кровног покривача и олука са лименим опшавима који су усљед лошег стања омогућили присутност воде и влаге што је на крају резултирало оштећењима на фасади. Израђени су и монтирани нови прозори и врата, све по узору на изворне.