октобар 14, 2024

Завод за заштиту споменика: Рестаураторско – конзерваторски радови на фасади  аустроугарског објекта у улици Телали 4  

На основу захтјева гђе. Лејле Квоцо, Завод за заштиту споменика је извршио увид у постојеће стање и дао смјернице за конзерваторско-рестаураторске радове на фасади објекта у улици Телали 4 у Сарајеву.

Аустроугарски објекат ситуиран у улици Телали 4, припада обухвату националног споменика БиХ под називом Хисторијски урбани крајолик Сарајево („Службени гласник БиХ“, број 1/21 и 10/21) на који се примјењују мјере заштите које су утврђене Законом о проведби одлука Комисије за очување националних споменика Босне и Херцеговине.

У достављеној документацији, у предмјеру радова, описани су радови који обухватају чишћење, санацију и рестаурацију оштећења на све четири фасаде објекта. У току мјесеца јуна, вршени су предвиђени радови а колорит фасаде је одређен према узору на постојеће стање на основу узорног поља на основу којег су дефинисане финалне нијансе боја. У току радова, демонтирани дрвени вијенац који је био позициониран испод стрехе крова је враћен на оригиналну позицију те су санирани метални капци прозора на источној страни приземља. Све конзерваторско – рестаураторске радове на цијелој фасади објекта финансирала је власница спрата објекта гђа. Лејла Квоцо.