октобар 15, 2024

Завод за заштиту споменика: Радови текућег одржавања Семизове магазе у Сарајеву

На основу захтјева Амеле Семиз Ножић, Завод за заштиту споменика је извршио увид у постојеће стање и дао смјернице за конзерваторско-рестаураторске радове на објекту Семизова магаза на к.ч. 711/2 К.О. Сарајево И.

Семизова магаза, ситуирана у улици Браваџилук мали, припада обухвату националног споменика БиХ под називом Хисторијски урбани крајолик Сарајево („Службени гласник БиХ“, број 1/21 и 10/21) на који се примјењују мјере заштите које су утврђене Законом о проведби одлука Комисије за очување националних споменика Босне и Херцеговине. У достављеној документацији, у предмјеру радова, описани су радови који обухватају чишћење и уклањање зида од опеке постављеног умјесто улазних врата, презиђивање круне зида, зидање недостајућих дијелова зида, ињектирање пукотина и постављање привремених дрвених улазних врата.

Увидом на локацији констатовано је оштећење круне зида и зида на источној страни према улици Браваџилук. Изнад прозора била је видљива инклинација камена у односу на раван зида. Изнад улазних врата је каверна настала усљед обрушавања камена из структуре зида. Камен од којег је зид грађен је средње величине, неправилног облика а везивно средство је изгубило својства. У унутрашњости објекта је видљива висока и средње висока вегетација у коју се није могло приступити због отпада.

Завод за заштиту споменика је издао детаљне смјернице и упуте на који начин да се изврше радови чишћења, презиђивања, испирања фуга, ињектирања, враћања камена, фугирања и завршетка круне зида. У току мјесеца септембра, извршени су наведени радови текућег одржавања. Президана круна зида више не представља опасност за пролазнике. Радове текућег одржавања финансирао је власника објекта.