октобар 15, 2024

Завод за заштиту споменика: Адаптација, конзерваторско – рестаураторски радови у Ватрогасној касарни у Сарајеву

На основу захтјева Кантоналне управе цивилне заштите, Завод за заштиту споменика је извршио увид у постојеће стање и дао смјернице за конзерваторско-рестаураторске радове у једној просторији Ватрогасне касарне у Сарајеву.

Хисторијска грађевина – Ватрогасна касарна у Сарајеву проглашена је националним спомеником Босне и Херцеговине, Одлуком Комисије за очување споменика Босне и Херцеговине бр. 02-02-164/08-8 од 16. 7. 2008. године. У циљу трајне заштите овог националног споменика утврђене су мјере заштите којима су допуштени конзерваторско-рестаураторски радови као и радови текућег одржавања.

За адекватно обављање тренинга и обука ватрогасаца било је потребно адаптирати просторију на првом спрату објекта на западној страни оријентираној на улицу Фехима Чурчића која је површине П=107,57м². Захтјевана адаптација је обухватила: замјена подне облоге, замјену унутрашњих једнокрилних врата, замјену расвјетних тијела, молерске радове и рестаурацију постојећих прозора. Просторија има шест кутијастих двоструких прозора са по осам крила што је укупно 48 крила. Прозори су дјелимично оштећени, са већим степеном оштећења елемената према улици те недостаје 90% ручки за отварање крила.

Завод је издао смјернице које се односе на извођење рестаураторско-конзерваторских радова постојеће вањске столарије на начин да се пажљиво уклоне стари слојеви боје, са свих дрвених дијелова прозора, да се потом изврше евентуалне поправке или китовање, дрво заштити – импрегнира и боји у два премаза бојом по узору на постојеће стање. Сугерисано је да се оригиналне ручке репарирају и поставе на два прозора а да се за остатак изврши набавка што сличнијих оригиналним.