август 20, 2024

“Дани филмске индустрије ЦинеЛинк”: Министрица Влаисављевић изразила опредјељење да филмска индустрија у БиХ добије законски оквир који би јој помогао да реализира своје активности на суставан и плодан начин

У сарајевском СWИСС хотелу, у оквиру Сарајево Филм Фестивала данас је организован дијалог “Дани филмске индустрије ЦинеЛинк” који сваке године окупља професионалаце из свих грана филмске индустрије: продуценте, дистрибутере, продајне агенте, финансијере, фестивалске селекторе…

Министрица Сања Влаисављевић је за ту прилику припремила говор, који преносимо у цјелости:

“Желим поздравити све судионике данашњег дијалога. Нажалост нисам у могућности изравно вам се придружити, но желим јавно изразити моје опредјељење да филмска индустрија у БиХ добије законски оквир који би јој помогао да реализира своје активности на суставан и плодан начин.

Протекла година је била година преокрета у овој области јер је дјеломично обустављена финанцијска потпора филмским дјелатницима због уочених неправилности у раду Фондације за кинематографију. До овог застоја је морало доћи прије или касније и добро је што се застој догодио у протеклој години како би се Фондација вратила у поставке правних норми за што дугујемо захвалност новом Управном одбору Фондације.

Особно желим уложити труд да Закон о аудио визуалној дјелатности буде усвојен. Ово није фраза политичара него истинско опредјељење јер без сустава и реда тешко можемо очекивати успјех. Такођер, желим да Филмски центар Сарајево постане институција слична институцијама у регији и да несметано ради посао због којега је утемељена. Честитам равнатељици на труду који је до сада уложила на дигитализацији филмова, но то је само мали корак јер у дигитализацију и поврат филмова у БиХ треба још много новаца и знања уложити.

Честитам редатељима и редатељицама који су протеклих година представили Босну и Херцеговину у свијету филма на најуспјешнији начин раван најразвијенијим кинематографијама. То је аргумент који је необорив: стручност и знање се изборе за мјесто успјеха успркос ситуацији у држави, а не захваљујући ситуацији у држави. Желим вјеровати да ће Оскар, Лав, Палма и друге награде ускоро поновно блистати у БиХ. Равнатељу СФФ, Јовану Марјановићу честитам за јубилеј и организацију данашњег разговора и молим да закључке достави Министарству културе и шпорта како бисмо заједно почели градити стазу филмске индустрије у БиХ темељене на закону и суставу. Моје опредјељење је сасвим јасно и недвојбено. Стога, сретно данас и у данима након Фестивала. Вјерујем да ћемо идуће године моћи презентирати дионице наше стазе коју ћемо заједно градити”, поручила је министрица Влаисављевић.

У име Федералног министарства културе и спорта догађају су присуствовале савјетница министрице Емилија Павићевић и помоћница министрице у Сектору за културу, Мирела Милићевић Шечић.

Циљ програма “ЦинеЛинк” је да се унаприједи, првенствено регионална размјена и сарадња, али сваке године присутни су и многи учесници и професионалци из цијелог свијета.