јул 17, 2024

Дани европског насљеђа 2024: КУД “Иван планина” из Тарчина одушевио госте на Шетници културе

Стигла нам је још једна сриједа и 11. догађај у програму обиљежавања Дана еуропског наслијеђа, а гости Федералног министарства културе и спорта данас су били чланови Културно-умјетничког друштва “Иван планина” из Тарчина.

Прије него се публика увјерила у вјештине данашњих гостију Министарства који ове године славе вриједан, седамдесетпетогодишњи јубилеј, присутне је поздравила министрица Сања Влаисављевић: “Желим захвалити нашим данашњим гостима што с нама дијеле дивне тренутке на Шетници. Ту су нам и најмлађи гости које смо имали до сада. Драго ми је што је данас с нама Тарчин и што се на нашој Шетници из сриједе у сриједу смјењују градови. Ови дивни млади људи, увјерена сам, једва чекају да нам покажу шта све знају. Добро нам дошли и хвала”, поручила је министрица.

Друштво броји 150 чланова, окупљених углавном око музичке и фолклорне секције. Његују фолклорну и музичку традицију свих народа и народности Босне и Херцеговине, али и сусједних држава. На Шетници културе представили су се са три ансамбла и оркестром.

Припремни дјечији фолклорни састав извео је сплет муслиманских игара, Извођачки дјечији ансамбл муслиманске игре из околине Хаџића, а Извођачки ансамбл представио је православне игре из околине Сарајева.

Гостима на Шетници, умијећа су презентовали су и чланови Народног оркестра, а Хамза Бајрић извео је двије нумере “Каранфил се на пут спрема” и “Сјећаш ли се ханума”.