октобар 4, 2024

Дани европског насљеђа: Хазрети Хамза на Шетници културе 9. 10. 2024. године у 19 сати

ДАНИ ЕВРОПСКОГ НАСЉЕЂА 2024.

„Путеви, везе и мреже” 

9. 10. 2024. godine u 19 sati 

У склопу обиљежавања традиционалне манифестације „Дани европског наслијеђа 2024.”, у сриједу, 9. 10. 2024. године у 19 сати, на Шетници културе, представиће нам се Удружење за афирмацију духовне музике и културе „Хазрети Хамза“ из Сарајева.

Хор Хазрети Хамза истичу како је њихова визија очување традиције народа Босне и Херцеговине. Кроз своје постојање Удружење је било дио највећих суфи и њорлд мусиц фестивала у свијету, те су кроз њихово ђеловање милиони људи чули за аутохтону духовну пјесму – Илахију. Вриједно раде на очувању свега што је традиционално јер на тај начин младима дају увид колико је поносна њихова повијест.

„Традиција је основни дио сваког народа и не треба заборављати оно што су преци вијековима стварали. Самим тим смо се упустили у истраживање о духовним напјевима нашег народа и пронашли благо које свједочи о нама самима на овом подручју“ рекли су о себи из УАДМИК Хазрети Хамза.

Уз традицију која им је у срцу и реалност времена у којем живимо настају и њихове нове духовне пјесме. Посвећени су идеји да су традиција и модерно сувремено вријеме само у корелацији а никако опозитни. Самим тим њихова музика и умјетност су пут и веза кроз све повијесне сфере Босне и Херцеговине која је дио Европе и насљеђа.

Ова тема нас подсјећа на то како су наши путеви испреплетени, а везе које градимо кроз заједничко искуство музике могу створити трајне мреже потпоре и заједништва, стога вас позивамо да нам се придружите на Шетници.

Са поштовањем,

КАБИНЕТ МИНИСТРИЦЕ

Федерално министарство културе и спорта

Обала Мака Диздара 2

71 000 Сарајево