новембар 29, 2023

Шетница на Обали: Наставак обиљежавања Дана европског наслијеђа уз севдалинку у изведби Фондације “Севдах”

Федерално министарство културе и спорта данас је на шетници Обала Мака Диздара наставило обиљежавање Дана европског наслијеђа, а тема данашњег програма била је “Севдалинка”.

“Могу рећи да сам сретна што настављамо с нашом манифестацијом. Посебно хвала представницима медија који су очито препознали значај оног што радимо” поручила је на почетку данашњег дружења министрица Сања Влаисављевић.

“У име свих упослених желим захвалити што сваке сриједе подржавате оно што радимо. Данас ћемо уживати у севдалинци, изворној пјесми из душе босанског народа” поручио је савјетник Дамир Буноза.

Начелница Службе за научно-истраживачки рад Завода за заштиту споменика, Азра Лојо-Хајро, осврнула се на важан јубилеј који се обиљежава ове године: “Цијела година посвећена је нематеријалној баштини под мотом Жива баштина. Ове године обиљежава се двадесета годишњица Конвенције о заштити нематеријалне културне баштине Прослава траје цијелу годину, а Федерало министарство културе и спорта слави и обиљежава од септембра мјесеца када смо, у потпуно другачијем концепту, почели реализирати Дане европског наслијеђа, чиме се заиста можемо хвалити”.

Севдалинку су данас на шетници пјевали и свирали чланови Фондације „Севдах“: Дамир Галијашевић на хармоници, Сенад Качар на гитари, сазлија Намир Машић, те вокали Елмедина Лаличић и Сафет Бучо.

Фондација  ”Севдах” организација је која се бави очувањем и афирмацијом севдаха и севдалинке као духовне препознатљивости босанскохерцеговачког живота, а основни циљ јој је његовање босанскохерцеговачког духа у музичкој умјетности, са посебним акцентом на севдалинку.

У програму је учествовао и десетогодишњи талентовани дјечак, Ахмед Нур Мехметовић, који је рецитовао пјесму „Сунце туђег неба“.