јул 24, 2023

Честитке: Бх. глумци Јелена Кордић Курет и Аднан Омеровић награђени на Пула Филм Фестивалу

На додјели Златних арена 70. јубиларног Пулског филмског фестивала протеклог викенда, босанскохерцеговачки глумац Аднан Омеровић награђен је Златном Ареном за најбољу мушку улогу у филму Најсретнији човјек на свијету редатељице Теоне Стругар Митевске, а за који је сценариј писала босанскохерцеговачка сценаристица Елма Татарагић, док је посебну награду оцјењивачког суда добила босанскохерцеговачка глумица Јелена Кордић Курет, за главну женску улогу у истом филму.

Јелена Кордић Курет, иначе драмска првакиња Хрватског народног казалишта у Мостару, у филму Најсретнији човјек на свијету “направила је фасцинантан лик који постепено, уз дугу, прецизну суздржаност открива вањске и унутарње ожиљке и ствара лук од пажљиво саграђене фасаде преко дојмљивог растројства до коначног суочења”, наведено је у образложењу.

Глумац Народног позоришта Тузла, Аднан Омеровић, “створио је лик којег видљиво и узнемиравајуће раздире несавладив осјећај кривице за драматичне догађаје из прошлости. Неуроза која се осјећа у цијелом његовом бићу опипљиво нам дочарава конфликтно стање свијести човјека прогоњеног догађајима у којима је судјеловао и као жртва и као агресор”, написали су на службеној страници Пула Филм Фестивала.

У филму, поред Јелене Кордић Курет и Аднана Омеровића, глуме и Изудин Бајровић, Ведрана Божиновић, Ирма Алимановић, Мона Муратовић, Синиша Видовић и Кемал Ризвановић.

Федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић, упућује срдачне честитке сјајним босанскохерцеговачким глумцима на значајним признањима, а посебно сценаристици филма Најсретнији човјек на свијету, Елми Татарагић.