април 5, 2024

Федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић на музичко-сценском рециталу Писмо из Лашванске долине 30 година послије

У четвртак, 4. априла 2024. године, у конгресној дворани хотела „Централ“ у Витезу одржан је музичко-сценски рецитал у организацији Матице хрватске Витез, којим је обиљежена 30. годишњица хуманитарног концерта „Бијели пут за Нову Билу и Босну Сребрену“, одржаног у Дому спортова у Загребу.

У вечери препуној емоција, отпјеване су популарне пјесме посвећене Лашванској долини, попут „Земљо наших прађедова“, „Не бој се сине“, „Босно, земљо“ с албума Иво Јандрић бенда, који је снимљен 1994. године под називом „Писмо из Лашванске долине“ и који због ратних и поратних збивања никада није промовисан у Витезу до синоћ, 30 година послије.

Федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић честитала је организаторима на марљивом раду на организацији уистину јединственог догађаја. У дирљивом обраћању министрица је казала да се Средња Босна, предивно описана у стиховима које је отпјевао Иво Јандрић, има итекако чиме поносити, те је позвала све да свим срцем чувају земљу и крај који им је остављен у насљеђе.

Назочнима се обратио и Јаков Крижановић, који је истакнуо особиту вриједност отпјеваних стихова, дубоко утканих у народ из долине Лашве, те захвалио Иви Јандрићу и његовим колегама, који су нам подарили „Писмо из Лашванске долине“ прије 30 година, те још једну вечер испуњену најљепшим осјећајима поноса, домољубља и љубави према завичају и народу.