март 21, 2024

УНЕСЦО – Позив за достављање кандидатура за Свјетску пријестолницу књиге 2026. године

Програмом Свјетска пријестолница књиге, УНЕСЦО одаје признање градовима који дају потпору креативност, образовање и знање кроз књиге и читање. Свјетска пријестолница књиге се бира на једногодишње раздобље, почевши од 23.4. поводом обиљежавања Свјетског дана књиге и ауторских права.

Градови проглашени УНЕСЦО-вом пријестолницом књиге треба да подузму активности с циљем потицања културе читања, писмености, слободе изражавања и међународне размјене. Кроз своје програме градови се обвезују да ће тијеком раздобља од 12 мјесеци имплементирати активности које су дефинирали у апликацији.

Апликације за Свјетску пријестолницу књиге подноси се УНЕСЦО-у до 10. 5. 2024. године искључиво путем онлине платформе. С циљем добијања неопходног званичног писма потпоре Државног повјеренства БиХ за УНЕСЦО, заинтересирани градови треба да путем надлежног министарства доставе Повјеренству приједлог планираних активности и прорачуна за кандидатуру, најкасније до 10. 4. 2024. године.

Детаљне информације о позиву за достављање кандидатура за Свјетску пријестолницу књиге 2026., укључујући критерије, увјете, смјернице и приступ онлине платформи су доступни на сљедећој wеб страници:

хттпс://www.унесцо.орг./ен/wорлд-боок-цапитал-нетwорк

Рок за доставу апликација је 10. 5. 2024. године.