фебруар 27, 2024

Специјални представник Европске уније у БиХ, Јоханн Саттлер, на радном састанку у Федералном министарству културе и спорта

У просторијама Федералног министарства културе и спорта, у складу са закључцима са иницијалног састанка покретања иницијативе за ревитализацију Почитеља одржаног у децембру 2023. године, одржан је сусрет најважнијих и најодговорнијих институција и особа, у складу са прописаним надлежностима дјеловања у простору националног споменика.

Данашњем састанку су, поред представника Федералног министарства културе и спорта и федералне управне организације у саставу Министарства, Завода за заштиту споменика, присуствовали представници Делегације Европске уније, Федералног министарства просторног уређења, Федералног министарства околиша и туризма и Града Чапљине.

На министарском састанку, којим је предсједавала министрица Сања Влаисављевић, присуствовали су специјални представник Европске Уније у БиХ, господин Јоханн Саттлер, са сарадницима, Карелом Лизеротом, шефом Одсјека за правосуђе, миграцију и реформу јавне управе Делегације ЕУ-а, Сањом Станојевић, политичком савјетницом и Петром Краљевићем, министрица Насиха Поздер, министар Жељко Недић, градоначелник Града Чапљине Смиљан Видић и директор  Завода за заштиту споменика, Роберт Стергар.

Након поздравне ријечи министрице Влаисављевић, господин Стергар је презентовао приједлог Акционог плана ситуационе анализе за хисторијско градско подручје Почитељ и разлоге који су довели до потребе за свеобухватном анализом садашњег стања, те потребу јасног и координираног приступа који би требао допринијети одрживом управљању и развоју Почитеља као врхунске туристичке дестинације у БиХ.

Присутнима се обратио и амбасадор Саттлер, који је захвалио Министарству и честитао на иницијативи и креирању прецизног Акционог плана са јасно дефинисаним роковима за извођење свеобухватне анализе затеченог стања у Почитељу, на основу чега би се приступило креирању пројекта са конкретним радовима на локацији.

Након размјене ставова и идеја закључено је да неколико дефинисаних активности треба извршити до краја трећег мјесеца, након чега би резултати били презентовани на наредном састанку који ће поновно бити организован у просторијама Федералног министарства културе и спорта. На наредном састанку градоначелник Видић ће презентовати активности које се односе на депоније отпада, а Завод за заштиту споменика резултате извршене анализе хисторијског градског подручја Почитељ.