фебруар 2, 2024

Промоција Гласника Земаљског музеја Босне и Херцеговине, Свеска за Археологију број 55, за 2023. годину

У Земаљском музеју Босне и Херцеговине 1. 2. 2024. године уприличена је промоција „Гласника Земаљског музеја Босне и Херцеговине, Свеска за Археологију број 55, за 2023. годину”.

Наиме, Гласник Земаљског музеја Босне и Херцеговине је најстарији научни часопис у Босни и Херцеговини. Први број (свеска за тромјесечје јануар – март 1889. године) изашао је 5. априла 1889. године, готово непосредно након оснивања Земаљског музеја Босне и Херцеговине. Већ 135 година резултати проучавања богатог културног-историјског и природног наслијеђа Босне и Херцеговине, преточени у писану ријеч, налазе своје мјесто на страницама Гласника Земаљског музеја Босне и Херцеговине.

Промоцију Гласника је уз поздравне ријечи добродошлице отворила Виша кустосица Земаљског музеја Адиса Лепић, која је презентовала основне информације о новом броју, његовој вриједности и научној методологији која је кориштена у публикованим радовима. Први од промотора, др. сц. Марио Гаврановић, научни савјетник Аустријског археолошког института на Националном унивиерзитету у Бечу, нагласио је важност континуитета излажења овог мериторног начног часописа, који као најстарији часопис у којем се публикују и презентују резултати проучавања богатог културног-историјског и природног наслијеђа Босне и Херцеговине, треба сачувати све референтне вриједности научног опуса које посједује већ 135 година. Потом је о вриједности Гласника говорио промотор др. сц. Никола Вукосављевић, професор на Одсјеку за археологију Филозофског факултета у Загребу који је нагласио да је нови број Гласника – Свеска за Археологију примјер добре истраживачке праксе у археологији, те да радови који су ту презентовани у аналитичком и методолошком смислу задовољавају све научне узусе који се примјењују у домену археолошке знаности у свијету. На крају се обратио др. сц. Александар Јашаревић, археолог и кустос Регионалног музеја у Добоју који је казао да овај нови свезак Гласника охрабрујуће дјелује на све оне који се професионално баве археологијом, те како би било пожељно у будућим истраживачким подухватима извршити ревизију предходних дугогодишњих археолошких истраживања, наравно, без угрожавања претходно ископаваних археолошких локалитета.

Промоцији „Гласника Земаљског музеја Босне и Херцеговине, Свеска за Археологију број 55” осим упосленика Земаљског музеја присуствовали су разни научници из домена историје и археологије, затим представници разних институција, те Нусрет Чоло, стручни савјетник у Федералном министарству културе и спорта.