октобар 25, 2023

Програмом „Дан музике и заната“ Федерално министарство културе и спорта наставило обиљежавање Дана европског наслијеђа 2023. године

Програмом „Дан музике и заната“ Федерално министарство културе и спорта данас је на шетници испред зграде Министарства наставило програм обиљежавања традиционалних Дана европског наслијеђа.

„Драго ми је па се поново видимо на шетници, уживат ћемо у сјајним рукотворимана данас, научит ћемо керати, поткивати јаја, а и пјевати… Дани еуропског наслијеђа трају и трајат ће све до средине дванаестог мјесеца, зато будите сa нама и уживајте у свему што смо припремили“ поручила је у уводном обраћању присутним гостима федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић.

О овогодишњем програму Министарства и идеји да се активности обиљежавања Дана европског наслијеђа реализују у етапама, говорио је савјетник министрице за организацију и стратешко планирању у области културе, Дамир Буноза:

„Ове године први пут у оквиру Дана европског наслијеђа активирамо умјетнике из цијеле Федерације БиХ, а најбољи ће у склопу завршне манифестације у Мостару презентирати своја дјела. Јавни позив за пријаву радова заинтересoваних умјетника још увијек је отворен, све до 3. 11., а све информације заинтересовани могу потражити на wеб страници Министарства.“

Госпођа Едина Брка из Тешња годинама његује традицију израде чипке, а дио уникатних радова презентовала је данас посјетиоцима испред Министарства: „Керањем се бавим више од тридесет година. Керање се ради јако танким концем, без шеме и плана и зато је сваки рад уникатан. Изглед финалног производа не можемо унапријед испланирати, а то ме је и привукло овој вјештини. Керање је дио наше традиције, један од најстаријих босанскохерцеговачких заната и трудим се очувати га.“

А о техници декорисања јаја потковицама и другим металним предметима говорио је матурант Средње школе „Иван Горан Ковачић“ из Кисељака и члан Секције „Поткивача јаја“ Културног друштва Напредак, Матео Ивичевић: „Поткивање јаја је занат настао од крешевских ковача у средњем вијеку, а ову вјештину научио сам од оца. Нажалост, нема много људи који његују овај диван занат“ истакао је Матео те поручио да ће традицију поткивања јаја покушати наставити са колегама из Секције.

За музички дио данашњег програма био је задужен композитор и пијаниста Владо Поданy који је госте одушевио сјајним обрадама.

Догађају су присусуствовали проферори и ученици сарајевских средњих школа Гимназија Обала и Католички школски центар Св. Јосип.

Подсјећамо, овогодишњи програм „Дана европског наслијеђа 2023“ које Федерално министарство културе и спорта обиљежава под мотом „Жива баштина“, почео је 18. 10. 2023. године програмом „Пејзажна архитектура и жива баштина“, те стреет арт перформансом на шетници испред Федералног министарства културе и спорта, а завршна манифестација ће бити организована у Мостару, 12. децембра.