октобар 4, 2023

Први пут у Министарству: Институције културе од значаја за Федерацију Босне и Херцеговине и Босну и Херцеговину на заједничком састанку

Федерално министарство културе и спорта организовало је 3. октобра 2023. године са почетком у 13 сати састанак представника институција културе од значаја за Федерацију Босне и Херцеговине и Босну и Херцеговину. На састанку, првом ове врсте у Министарству, присуствовали су: Страјо Крсмановић, директор Умјетничке галерије Босне и Херцеговине, Исмет Овчина, директор Националне и универзитетске библиотеке Босне и Херцеговине, Сакиб Плех, директор Библиотеке за слијепа и слабовидна лица у Р Босни и Херцеговини, Девлета Филиповић, в.д. директорице Кинотеке Босне и Херцеговине, Шејла Шехабовић, директорица ЈУ Музеја књижевности и позоришне умјетности Босне и Херцеговине, Елма Хоџић, запосленица Хисторијског музеја Босне и Херцеговине, Мирсад Сијарић, директор Земаљског музеја Босне и Херцеговине, Емир Спахић, директор Народног позоришта у Мостару, Иван Вукојa, директор Хрватског народног казалишта у Мостару, Гордана Хреновица, помоћница директора Народног позоришта у Сарајеву, Елвир Шкиљо, замјеник директора Босанског народног позоришта Зеница, Мирза Ћатибушић, директор Босанског народног позоришта Тузла, Иво Чолак, проректор Свеучилишта у Мостару испред Галерије СУМ-а, Дражена Џеко, директорица Фрањевачког музеја и галерије Горица Ливно, Сњежана Зовко, директорица Симфонијског оркестра Мостар и Ведран Туце, директор Сарајевске филхармоније.

У име домаћина на састанку су, поред министрице Влаисављевић, присуствовали: Анита Влашић, шефица Кабинета министрице, Дамир Буноза, савјетник министрице за организацију и стратешко планирање у области културе, и Мирела Миличевић-Шечић испред Сектора за културно-хисторијско насљеђе и културу Федералног министарства културе и спорта.

Учесници састанка искористили су ову прилику за разговор о проблемима неријешеног статуса и финансирања, те другим отвореним питањима, као и за размјену мишљења, идеја и приједлога њиховог рјешавања. Сви су изразили задовољство и оптимизам што су се представници свих институција културе од значаја окупили око заједничког стола за разговор, посебно са обзиром на чињеницу да све институције културе имају специфичне проблеме, па се на заједничким састанцима развија сензибилитет према другима и њиховима проблемима.

Отворена питања институција културе су по први пут на једном мјесту отворена, но да би се могла почети рјешавати потребно је, према ријечима министрице Влаисављевић, податке о актуелном стању, финансијском пословању, као и свим осталим релевантним информацијама, учинити доступнима како Министарству тако и јавности због поштовања принципа транспарентности. Наглашено је да је дијалог прави пут ка рјешењу овог проблема, тако и претходно наведених.

На крају састанка представници институција културе захвалили су федералној министрици  културе и спорта на иницирању по први пут организираног састанка овог типа, те је закључено да је ово тек почетак конструктивног дијалога и да ће се овакви састанци одржавати редовно. Приједлог је да се сљедећи састанак одржи у Фрањевачком музеју и галерији Горица Ливно.