јун 8, 2023

Први мјесец мандата министрице Сање Влаисављевић у Федералном министарству културе и спорта

Након што је Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине потврдио састав нове Владе Федерације Босне и Херцеговине, у згради Владе Федерације Босне и Херцеговине 3. 5. 2023. године, извршена је примопредаја дужности између новог и старог сазива.

Након преузимања дужности, министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић, учествовала је на првој сједници новоизабране Владе дан касније, 4. 5. 2023. године.

Од тренутка ступања на дужност министрица Влаисављевић изразила је жељу одмах упознати све упосленике Министарства те инсистирала на тимском раду и проактивној комуникацији која ће бити темељна метода њеног рада, нагласила је.

Договорено је да сваког понедјељка буду организирани колегији на којим судјелују министрица, представници Уреда и помоћници министрице како би се креирали планови за предстојећу седмицу те размијениле информације о раду сектора и вршиле континуиране консултације, што је и постала пракса у првом мјесецу мандата министрице Влаисављевић. А први мјесец мандата протекао је у знаку радних састанака министрице и бројних културних и спортских радника који су посјетили Федерално министарство културе и спорта те

презентовали свој рад, резултате, успјехе и планове.

Тако су се с министрицом Влаисављевић и њеним сарадницима сусрели министар културе и спорта Кантона Сарајево Кенан Магода и његови сарадници, представници Народног позоришта Сарајево, Кинотеке Босне и Херцеговине, Сарајево Филм Фестивала, Удружења “Сарајево сусрет култура” и “МИСС”, али и умјетници Ханна Дујмовић, Нинослав Вербер и Владо Поданy.

Министрица Влаисављевић је у првом мјесецу мандата потписала Уговор о финансирању Олимпијског и Параолимпијског комитета Босне и Херцеговини, а организован је радни састанак и са представницима Управних одбора четири Фондације које дјелују у склопу Министарства те директорицом Јавног предузећа “Филмски Центар Сарајево”.

 Министрица је присуствовала Олимпијском дану у Високом те посјетила ИТФ турнир “Кисељак Опен” у Кисељаку гдје је додијелила пехаре најуспјешнијим тенисерима.

Упосленици Министарства присуствовали су обиљежавању Дана Европе, отварању изложбе “Сарајевски атентат” аутора Валеријана Жује, али и судјеловали на Форуму размјене искустава у провођењу Треће европске конвенције о раду са младима у Бонну, у Њемачкој те састанку Радне групе за израду приједлога Акционог плана за имплементацију Стратегије културне политике у БиХ 2023 – 2026.

Заједно са босанскохерцеговачким спортистима радовали смо се њиховим бројним домаћим, али и интернационалним успјесима, медаљама и подвизима те обиљежили Међународни дан музеја, Међународни дан физичке активности и Међународни дан културне разноликости.

Од 22. 5. 2023. године у функцији је и редизајнирана wеб-страница Федералног министарства културе и спорта на четири језика, с циљем што транспарентнијег презентовања бројних активности Министарства широј јавности.

У Федералном министарству културе и спорта у протеклих мјесец дана издато је 12 сагласности за извоз умјетничких дјела и антиквитета те два стручна мишљења Завода за заштиту споменика.

Започети су радови на оспособљавању свих просторија у згради Министарства. У ову активност су укључени сви упосленици чиме се очито показује воља за тимским радом и жеља да услови рада буду што бољи и квалитетнији, јер је радно окружење један од фактора за квалитетан рад.