април 9, 2024

По први пут реализован Споразум Федералног министарства културе и спорта и неке високошколске установе: Потписан Споразум о реализацији стручне и научне сарадње у области архитектуре, урбанизма, просторног планирања и заштите споменика са Архитектонским факултетом у Сарајеву

У Федералном министарству  културе и спорта 9. 4. 2024. године, уприличено је потписивање Споразума о сарадњи у области архитектуре, урбанизма, просторног планирања и заштите споменика Федералног министарства културе и спорта и Архитектонског факултета Универзитета у Сарајеву.

Уговоре су у име Министарства потписали федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић и Роберт Стергар, директор Завода за заштиту споменика који ће у име Министарства организирати и обављати уговорене активности. У име Архитектонског факултета у Сарајеву, Споразум је потписао декан Ердин Салиховић.

Министрица Влаисављевић није крила задовољство због будуће сарадње Министарства и Архитектноског факултета у Сарајеву :“Усудила бих се речи да је ово повијесна тема, с обзиром да је ријеч о првом потписивању Споразума овог типа Федералног министарства културе и шпорта и нашег Завода, с једним од факултета. Посебно ми је драго поздравити уваженог декана Салиховића који је препознао значај ове сурадње. Ријеч је о мотивирању и буђењу стеудената у смислу који подразумијева праксу, теренски рад и учење заната уживо. Дакле, акценат Споразума је управо организирање студентских и професионалних радионица, практична настава са студентима, те извођење студената из учионица. Често студенти заврше студије с највишим оцјенама, али онда када се појаве на тржишту рада њихов успјех буде онемогућен управо због недостатка практичног рада. Ово је прилика да се то промијени“, поручила је министрица Влаисављевић.

Декан Ердин Салиховић вјерује да Споразум може имати добре резултате: „Овај Споразум је добар корак да се премости јаз између академског и професионалног живота и вјерујем да ћемо овом сарадњом постићи добре резултате. Оно што нам слиједи је оснивање изборног студија на Архитектонском факултету који ће се бавити заштитом градитељског наслијеђа у оквиру истоимене катедре. Вјерујем да ће резултати бити јако добри с обзиром да ће студенти изаћи на терен, директно радити на анализи, мјерењу урбаних подручја, заштићених и појединачких грађевина и сматрам да ће резузтати бити видљиви. Имамо изванредњу сарадњу са јавним и реалним сектором, али ово је прва институција с федералног нивоа с којом почињемо, сигуран сам, добру сарадњу“, истакао је декан.

 Директора Завода за заштиту споменика, Роберта Стергара, изузетно радује почетак сарадње с Архитектонским факултетом у Сарајеву: „Необично сам сретан што се ово дешава. Завод за заштиту споменика баштини 78-годишњу традицију у заштити, проучавању и промоцији наслијеђа Босне и Херцеговине. Надам се да ћемо кроз радионице, изборни предмет и комуникацију професора и студената с Факултета и нас који имамо вишедеценијско искуство у раду с културним наслијеђем дати допринос и могућност младим људима да гледају ствари на други начин. Можда се неко од њих и заљуби у позив заштите споменика, заштите наслијеђа уопће и настави оно што смо ми до сада урадили“, поручио је Стергар.

Сарадња Федералног министарства културе и спорта и Архитектонског факултета ће подразумијевати: организацију студентских и професионалних радионица, практичне наставе са студентима на терену и бироу, омогућавање студентске праксе, обостране размјене знања и искустава, уступање просторно-планске и друге документације, израде пројектне документације, студија и научно-истраживачких задатака из области архитектуре и урбанизма, заштите споменика и историјског наслијеђа, заштите околиша, те консултанстске послове из домена архитектуре, урбанизма и просторног уређења, заштиту споменика, али и дебате, предавања, семинаре, међуинституционалне посјете, те изложбе и публицирања резултата сарадње.

У предстојећем периоду Федерално министарство културе и спорта ће потписати споразум о сарадњи и са Одсјеком за археологију Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару, те ће на овај начин Министарство и Завод за заштиту споменика повезати два факултета, два универзитета, професоре, студенте, али и стручњаке у поменутим областима.