јануар 8, 2024

Позив за достављање пројектних приједлога за одржавање Цомпасс националних обука о образовању и људским правима у 2024. години

Федералном министарству културе и спорта, посредством Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, достављено је обавјештење о Позиву Европског управног одбора за младе (ЦДЕЈ) Вијећа Европе за организације које спроводе едукацију о људским правима са младима да се пријаве са пројектима за организацију Цомпасс националних и регионалних обука у 2024. години.

Цомпасс обуке представљају стратешке националне и регионалне активности за локализацију образовања о људским правима код младих људи и развој кључних компетенција за образовање о људским правима. Обуке доприносе имплементацији Повеље Вијећа Европе о образовању за демократско грађанство и образовању за људска права.

У оквиру овог програма, 2002. године први пут је објављен приручник о образовању младих о људским правима Цомпасс, који је у потпуности ревидиран 2012. године. Приручник пружа омладинским организацијама, омладинским лидерима и младим људима широм Европе алате који би им могли помоћи у њиховим пројектима и активностима везаним за људска права и образовање о људским правима. Програм за младе за образовање о људским правима укључен је у програм Млади за демократију и представља централну улогу у Стратегији омладинског сектора до 2030. године.

Постоје три врсте могуће подршке за реализацију активности у оквиру Цомпасс обука:

образовна подршка

финансијска подршка у облику гранта

институционална подршка и видљивост као партнера Вијећа Европе.

 

Организатори обука ће бити позвани на припремни састанак у фебруару у области образовања о људским правима у 2024. години.

Временски оквир за достављање пријава и проведбу активности:

11. јануар 2024. године до 23:00 часа по централноевропском времену (ЧЕТ) – рок за достављање пријава;

12 – 30. јануар – оцјена пријава и саопштење резултата;

средина фебруара – онлине припремни састанак са организаторима;

  1. април – 30. новембар – период имплементације активности.

 

На позив се могу пријавити локалне или националне организације и институције заинтересоване за увођење и развој одредби и квалитета образовања о људским правима које су регистроване у једној од педесет држава потписница Европске културне конвенције, као што су:

невладине омладинске организације и/или друге невладине организације.

владине организације фокусиране на људска права, младе и/или образовање.

институције укључене у образовање о људским правима.

националне мреже активиста за људска права и/или едукатора за људска права.

 

Пријавни образац, нацрт програма и привремени буџет потребно је доставити на е-маил: yоутх.ХРФ@цое.инт.

 

Више информација о Цомпасс обукама, начину пријаве и обрасцима за пријаву може се наћи на wеб страници: хттпс://www.цое.инт/ен/wеб/yоутх/-/цалл-фор-ацтивитиес-цомпасс-траининг-цоурсес-2024 .