октобар 18, 2023

Под мотом „Жива баштина“: Федерално министарство културе и спорта почело обиљежавање Дана европског наслијеђа 2023. године

Програмом „Пејзажна архитектура и жива баштина“ и стреет арт перформансом, Федерално министарство културе и спорта почело је обиљежавање традиционалних Дана европског наслијеђа 2023. године под мотом “Жива баштина” те се и ове године придружило земљама широм Европе које промовирају културну разноликост европског континента и богато наслијеђе његових народа.

Циљ Министарства је програмом Дана европског наслијеђа 2023. потакнути умјетнике, дјецу и младе да креирају и промовишу умјетничка ауторска или обрађена дјела која имају дотицај са традицијом народа у БиХ и учинити их доступнима најширем аудиторију.

Овогодишње, 27. Дане европског наслијеђа Федерално министарство културе и спорта реализује кроз низ програма све до 12. децембра када ће у Мостару бити уприличена завршна манифестација.

На шетници, испред Министарства, присутним гостима данас се обратила федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић:

“Радује ме што смо поново ту, на шетници испред Министарства, сада већ традиционално… Радује ме видјети младе људи који заједно с нама отварају Дане еуропског наслијеђа 2023. године. Оно што слиједи данас па све до средине мјесеца децембра су приче о пејзажној архитектури, стреет арту, натјецању дјеце и младих људи у умјетности, глазби, рукотворинама, ликовној умјетности, документарном филму… Најбоље учеснике у свим овим категоријама представит ћемо у мостарском дому Косача те презентирати њихове радове. До тада, на истом овом мјесту, на шетници, сваке сриједе слушат ћемо лијепу музику, гледат ћемо како настају рукотворине те заједно уживати у представљању живе баштине Босне и Херцеговине”, најавила је министрица Влаисављевић.

Начелница службе за научно-истраживачки рад у Федералном министарство културе и спорта, Азра Лојо-Хајро, презентовала је овогодишњи, нови начин реализовања програма Дјеца, млади и културно наслијеђе, важног сегмента манифестације који потиче младе на очување, бригу и љубав за културно-историјско наслијеђе Босне и Херцеговине:

“Паралелно с програмом обиљежавања Дана европског наслијеђа, већ 27 година реализира се и програм Млади и наслијеђе. Свих ових година стизало је небројено много ликовних, литерарних, документаристичних, видео радова И фотографија ученика основних и средњих школа, а тако је и ове године. Преко 80 школа учествовало у програм Млади и наслијеђе ове године те је стигло око 250 радова. Осим поставке изложбе у галеријском простору, бит ће постављена и виртуелна изложба ученичких радова.

Сви радови ће бити доступни на wеб страници Министарства гдје ће ученици моћи гласати за најбоље радове, а циљ нам је, осим едукације о културној баштини, укључити их и у процес одлучивања.

Ускоро ће сви учесници овог пројекта бити обавијештени путем wеб странице о начину овогодишњег гласања. Оно што ме посебно радује је чињеница да смо кроз реализацију овог програма који траје више од двије деценије утјецали на одабих занимања неких од њих, а сигурна сам да ће тако бити и убудуће”, с поносом је истакла Лојо-Хајро.

Удружење грађана Обојена клапа из Сарајева данас је почело реализирати програм “Жива баштина и пејзажна архитектура те израду мурала на фасади приземља зграде Министарства, а финални продукт бит ће видљив у наредном периоду. Ускоро ће бити организована и панел дискусија о теми „Стреет арт, зидно сликарство или отпор нормама”, а посебан акцент ће бити стављен на заштиту националних споменика, о чему ћемо обавијестити јавност.

За музички дио данашњег програма био је задужен Квартет Севдах те ученици Средње музичке школе из Сарајева Елмедина Аличић и Хусеин Бајрактаревић, млади хармоникаш који је као представник Босне и Херцеговине у конкуренцији јуниора освојио треће мјесто у категорији класична хармоника на Свјетском купу у Швицарској.