мај 28, 2024

Отворена Конференција „У сусрет Стратегиј према младима ФБиХ“: Жеље, потребе и ставови младих били су кључни у изради Стратегије према младима

Радна група за израду стратегије према младима ФБиХ уз подршку Федералног министарства културе и спорта, а у сарадњи са Институтом за развој младих КУЛТ и Вијећем младих Федерације БиХ данас су у Хотелу Холидаy у Сарајеву организирали Дијалог младих и власти: Стратегија према младима Федерације БиХ 2024 – 2027.

Уз присуство представника институција власти, међународне заједнице, омладинских организација и организација цивилног друштва, те преко 150 младих из цијеле ФБиХ, организована је интерактивна конференција путем које су млади, заједно са представницима власти разговарали о кључним проблемима, потребама и рјешењима за младе у Федерацији БиХ.

„Управо долазим са сједнице Заступничког дома гдје ми је постављено питање докле се стигло са Стратегијом за младе о којој се већ мјесецима говори и била сам сретна што ми је оно упућено. Стратегија нам стиже за мјесец дана и онда идемо ка акцијском плану. Сретна сам што смо данас овдје и увјерена сам да ћемо за мјесец дана имати лијепу причу и лијепу поруку“, поручила је приликом отварања данашње Конференције федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић.

Гостима се обратио и премијер ФБиХ, Нермин Никшић: „Желим врло јасно потврдити опредјељење које министрица Влаисављевић зорно показује дјелујући и комуницирајући с представницима радне групе и са људима који раде на изради Стратегије. Влада ФБиХ ће дати пуни допринос овој причи те бити партнер у реализацији Стратегије јер сматрам да сви морамо стварати простор нашим младим људима да остану овдје и да, стварајући претпоставке за њихов останак, отварамо простор за повратак нашим људима који су већ напустили БиХ. Када будемо све ресурсе користили у интересу свих грађана цијеле БиХ, мислим да се живот у нашој земљи може учинити угодним и лијепим“, поручио је премијер Никшић. 

Координатор Радне групе за израду Стратегије према младима и помоћник министрице у Сектору за младе Федералног министарства културе и спорта, Адис Салкић, истакао је неупитан значај младих у процесу израде Стратегије: „Крајем октобра 2023. године Влада ФБиХ је усвојила одлуку о изради Стратегије за младе,а том одлуком је 20 федералних институција задужено да ради на изради Стратегије. Носилац, а уједно и предлагач Стратегије било је Федерално министарство културе и спорта. Прије саме израде Стратегије било је неопходно провјерити ставове и потребе, те жеље и промишљања младих у овом процесу. Путем јавног позива одабрали смо Институт за развој младих КУЛТ који је провео истраживање презентирано на првом састанку Радне групе. Одабрали смо КУЛТ да током цијелог процеса израде Стратегије буде наша консултантска и стручна подршка и хвала им за изузетан допринос који су пружили. Нисмо жељели да урадимо документ којим ће младима бити наметнута рјешења представника институција власти већ смо успоставили партнерску сарадњу с кровном истутуцијом омладинских удружења на нивоу ФБиХ, Вијећем младих ФБиХ. У самом процесу израде Стратегије није било нити једне активности која није била предложена или у којој није судјеловало Вијеће младих ФБиХ. Желим се овом приликом захвалити колегицама и колегама, члановима Радне групе који су поред других обавеза пет мјесеци активно радили да бисмо данас имали овај документ. Данас почињу јавне консултације односно посљедња фаза Стратегије. Желим се посебно захвалити министрици Влаисављевић која је имала слух за овај документ и која је у фокус, након толико година, одлучила ставити младе“, закључио је Салкић.

Представница Института за развој младих КУЛТ, Јасмина Бањалучкић истакла је важност овог документа: „Стратегија према младима у Федерацији БиХ изузетно је важан документ нарочито јер свједочимо огромним постоцима младих који желе напустити Босну и Херцеговину. То нам је био аларм. Сам процес израде Стратегије према младима укључује 20 институција власти које су биле подијељене у седам радних тимова, те су у протеклих пет мјесеци уистину напорно радили да препознају потребе младих, али и проводе дијалог с младима како би на што бољи начин представили програме и мјере како у образовању, тако и у запошљавању, областима сигурности, социјалне бриге, здравства, спорта, културе, активизму, волонтерском, дакле свих области које су од интереса за младе“ истакла је Бањалучкић.

Предсједница Вијећа младих ФБиХ, Асја Диздаревић истакла је да су ставови младих били кључни у изради Стратегије: „Жељели смо чути ставове младих људи за све њима важне области, а које су обухваћене Стратегијом. До усвајања финалне верзије документа очекују нас састанци и дијалози с младим људима, те ћемо дисутовати о свему што смо, заједно с њима, препознали као важно“, поручила је Диздаревић.

Организација дијалога унутар процеса израде прве стратегије за младе Федерације БиХ представља значајан корак с обзиром на важност остваривања дијалога и сарадње са институцијама власти, али и недостатак сличних иницијатива у прошлости. Креирање прве Стратегије за младе ФБиХ ће по први пут након усвајања Закона о младима ФБиХ из 2010. године, пружити директан, системски приступ побољшању положаја младих у цијелој Федерацији БиХ.