јун 12, 2024

Настављен програм обиљежавања Дана европског наслијеђа: Дашак традиције на Шетници културе уз чланове КУД „Башчаршија“

Након разноврсног програма који су нам прошлоседмичних сриједа на Шетници културе презентирали ученици и наставници Средње музичке школе из Сарајева, Основне школа „Кисељак 1“ Билаловац, Средњошколског центра Хаџићи и Мјештовите средње школе Нордбат 2 из Вареша, испред Федералног министарства културе и спорта данас су се представили чланови Културно-умјетничког друштва „Башчаршија“ из Сарајева, чиме је настављено обиљежавање „Дана европског наслијеђа 2024.“

На почетку програма, присутне госте је поздравила федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић: „КУД Башчаршија, стара душа с младим људима. 77 љета традиције, а на нашој Шетници младост… Говорити о КУД Башчаршија било би чак и неумјесно јер сви они који живе у Сарајеву и Босни и Херцеговини јако добро знају колику вриједност и значај има овај КУД. Желим захвалити свима вама који сте с нама, а и овим сјајним људима које сви једва чекамо видјети и чути. Нека онда лијепо, добро, умјетност, традиција и култура, почне…“ поручила је министрица.

Дио свега оног што деценијама вјерно чувају и његују од заборава, чланови КУД „Башчаршија“ презентовали су на шетници,  донијевши дашак прошлих времена на Обалу, а о програму, ношњама и начину рада КУД-а говорила је представница КУД-а и дугогодишња чланица, Иман Чоко.

Чланови КУД-а представили су ношње, традиционални инструмент – шаргија, традиционалне напјеве из БиХ, фрагменте из кореографије „Сарајево дивно мјесто – игре и пјесма муслиманског становништва из Старог Сарајева“, фрагменте из кореографије “Требевићу, висок теферићу – игре и пјесме православног становништва из Сарајевског поља“, кола и пјесме католичког становништва из Усоре, те кореографију Старобосанско коло из Гламоча.

Манифестација „Дани европског наслијеђа“ истиче значај народног стваралаштва и фолклора, културе, културне баштине и наслијеђа те наглашава важност њиховог његовања и чувања за будуће генерације, а КУД Башчаршија то успјешно баштини.