август 14, 2023

Министрица Сања Влаисављевић послала поруку поводом 12. 8. – Међународног дана младих: Не дозволите да мисле вашом главом

“Људи ће ти рећи да зачепиш уста, али то те не спријечава да имаш своја мишљења. Иако су људи млади, не би их требало спријечавати да говоре шта мисле.”

– Ана Франк

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године донијела одлуку да се 12. аугуст обиљежава као Међународни дан младих, наглашавајући питања младих и славећи њихов потенцијал као једнакоправног партнера у данашњем глобалном друштву.

Међународни дан младих настоји подићи свијест најшире заједнице о правним, економским, социјалним, образовним, културним и свим осталим питањима с којима се сусрећу млади људи широм свијета.

Данашњи дан је прилика да се укаже и на бројне проблеме са којима се суочава ова популација. Млади не смију бити саставни дио политичких кампања, насмијешена лица са плаката током политичких избора. Млади треба да буду снага која носи промјене и само тако ће се промјене и десити.

Друштво које даје снагу у руке младом човјеку је друштво које може успјети.

Стога, порука младима у Босни и Херцеговини гласи: „Не дозволите да мисле вашом главом него утјечите да мисле слушајући и гледајући вас. Само тако бит ћемо друштво у којем млади нису статистика одлазећих људи у неко боље животно окружење.“