октобар 25, 2023

Министрица Сања Влаисављевић и премијер Нермин Никшић уручили признања за остварене врхунске спортске резултате

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић и федерална министрица културе и спорта Сања Влаисављевић уручили су данас, у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву, плакете за остварене врхунске спортске резултате спортистима, спортским удружењима и тренерима. Церемонија је одржана у организацији Федералног министарства културе и спорта.

Признање уз новчане награде добио је 141 спортисткиња/спортист, 11 тренера/селектора и девет екипних првака.

Ријеч је о првом дијелу награда у укупном износу од 723 хиљаде КМ из Буџета ФБиХ за 2023. годину, и то за постигнуте резултате закључно сa крајем седмог мјесеца ове године.

Одлуку о додјели награда за врхунске спортске резултате на основу Уредбе о одређивању критерија за додјелу награда спортистима, спортским радницима и спортским удружењима из Федерације БиХ за остварене врхунске спортске резултате на међународним такмичењима Влада Федерације БиХ је донијела 21. септембра ове године на приједлог Федералног министарства културе и спорта.

Министрица Влаисављевић казала је да послије дуго времена ово Министарство има прилику да угости и награди најбоље од најбољих, оне које из свијета у БиХ доносе злата, сребра и бронзе.

– Надамо се да ће до краја године бити поновљена још једна оваква манифестација и да ћемо заједно охрабривати ове сјајне људе да свјетлају образ нашој држави и буду примјер свима нама како бисмо то требали да радимо и како бисмо требали да представљамо нашу Босну и Херцеговину – казала је министрица Влаисављевић.

Најавила је да ће Министарство и Влада за наредну годину обезбиједити још више средстава те да ће спортистима бити “вјетар у леђа”.

Премијер Никшић казао је да као бивши спортиста има осјећај за спорт и спортисте. Подсјетио је на свој први мандат премијера Федерације БиХ, те да је и тада пружена свесрдна подршка спорским савезима, што је резултирало наступима фудбалске и рукометне репрезентације БиХ на свјетским првенствима те кошаркашке селекције на Европском првенству.

– Сигуран сам да ћемо као Влада у периоду који је пред нама стати иза наших спортиста, јер они су најбољи амбасадори БиХ, пуно бољи од било кога од нас, пуно бољи од сваког политичара и због тога је задатак Федералне владе, сваког политичара и влада на свим нивоима да стану иза ових људи и да им створе боље услове и претпоставке да остварују резултате, које постижу у неравноправној конкуренцији са својим противницима. Да се оствари истински резултат иза тога мора да стоји цијела екипа, стручни тим. То подразумијева и огромно одрицање ових људи у приватном животу и жртвовању кроз тренинге, тренажне процесе да дођу до резултата – казао Никшић.

Европски сениорски вицепрвак у таекwондоу Неџад Хусић, члан Таекwондо клуба Нови Град из Сарајева, казао је да у БиХ не постоји системско финансирање спортиста, што је по његовом мишљењу велика грешка, те да ће се то осјетити у наредним годинама.

– Врло је тешко у оваквим условима направити врхунски резултат, али ипак ми смо сретни што имамо такве институције као што је Федерално министарство културе и спорта на челу са министрицом и премијером Владе ФБиХ, који су увели Уредбу о награђивању спортиста за врхунске резултате. Мени је то као спортисти била једна велика мотивација, како би даље наставио да се даље бавим спортом – казао је Хусић.

Текст и фотографије преузете са: www.фбихвлада.гов.ба