мај 28, 2024

Министрица Влаисављевић посјетила католичке жупе клишанскога краја

У понедјељак, 27. маја 2024. године министрица Влаисављевић посјетила је Жупу Пресветог Срца Исусова Обри и Жупу св. Анте Падованског Подхум-Житаче. Уз министрицу Влаисављевић, у посјету жупама били су предсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ Томислав Мартиновић и предсједница Владе Херцеговачко-неретванског кантона Марија Бухач.

Делегацију хрватских дужносника дочекали су дон Марин Марић, жупник жупа Обри и Солакова Кула,  фра Ивица Каратовић, жупник у жупи Подхум-Житаче и предсједник Градскога одбора ХДЗ-а БиХ Коњиц Иван Антић.

Разговарајући о овом крају с домаћинима, истакнуто је да је ово подручје богато духовним звањима те културом и традицијом хрватскога народа. Нажалост, мали је број повратника, а самим тиме и могућности за пројекте и сарадњу.

У првом дијелу сусрета у Жупи Пресветог Срца Исусова Обри дон Марин Марић говорио је о овој жупи као и жупи Солакова Кула те о њиховом потенцијалу у сегменту заштите културног-хисторијског насљеђа. Такођер, дон Марин је упознао госте и с монографијом „Клис – Неретвица. Жупе Обри, Подхум/Житаче и Солакова Кула“ аутора Ивана Анђелића у којој је описан овај крај у којем је прије недавнога рата живјело око шест тисућа католика у три жупе, а који су у трагичним околностима, од настанка Јабланичког језера до недавнога рата, највише страдали.

У другом дијелу сусрета гости су обишли најстарију католичку цркву тога краја и једну од најстаријих у Херцеговини. Истакнуто је да је нужна обнова и заштита овог здања с обзиром да је жупа била средиште живота католичкога пука.

У конструктивном дијалогу делегације хрватских дужносника, напоменуто је да се овим сусретом отвара прича о нужности обнове хисторијских и културних споменика овог краја.

На концу, министрица Влаисављевић нагласила је да ће Федерално министарство културе и спорта бити подршка у процесу заштите културно-хисторијских споменика, а све с циљем очувања насљеђа хрватског католичког народа ових крајева.