јун 26, 2024

Министрица Влаисављевић на Отворењу изложбе „Габриел Јуркић – хоммаге љепоти, ин мемориам 1974. – 2024.“

Синоћ је у Фрањевачком музеју и галерији Горица – Ливно отворена изложба „Габриел Јуркић – хоммаге љепоти, ин мемориам 1974. – 2024.“ у поводу 50. годишњице смрти великога хрватског и босанскохерцеговачког сликара Габриела Јуркића, рођеног Ливњака, који је од 1956. до 1974. године живио и радио у Фрањевачком самостану у Ливну.

На Отворењу изложбе окупили су се бројни гости из друштвеног и културног живота, љубитељи умјетности и штоватељи Јуркићевог ђела.

Федерална министрица културе и спорта обратила се пригодним говором.

„Но једно јесте довршено и недвојбено, да свако од нас који однекуд дође у ливањски крај а претходно се нагледао и науживао Јуркићевих слика, крајолика неописиве љепоте и склада – оне љепоте и оног склада које Јуркићев кист препознаје као Божанско ђело које само треба поновити у обрисима – све што овђе види, види очима бесмртног сликара.

Нагледати се Јуркићевих слика значи никада више свијет не проматрати као прије, како год да смо то знали чинити.“ – казала је, између осталог, министрица Влаисављевић у надахнутом говору.

Након службеног отворења узваници су разгледали изложбу на којој су представљена нека од најбољих Јуркићевих умјетничких радова, укључујући антологијску слику „У планинама“ из 1922. године.

Посјетиоци изложбе имају могућност виђети и досад необјављене слике овог умјетника, прикупљене од приватних колекционара из САД-а, Хрватске и БиХ, а изложба се може разгледати до 28. jула ове године.