новембар 1, 2023

Котор: Представник Завода за заштиту споменика Роберт Стергар учествовао на радионицама за проведбу Конвенције о свјетској баштини и Трећег циклуса периодичног извјештавања у Jугоисточној Европи

У правцу јачања аспирација и приоритета Југоисточне Европе у оквиру израде Регионалног акционог плана проведбе Конвенције о свјетској баштини, извршене су консултације и активности изградње капацитета сa националним Фоцал поинтима одговорним за проведбу Конвенције о свјетској баштини и Трећег циклуса периодичног извјештавања у Jугоисточној Европи, у Котору, Црна Гора, од 24. до 25. октобра 2023. године.

Главни циљ ове иницијативе, коју заједнички организује УНЕСЦО-ов Центар за свјетску баштину и Регионални уред УНЕСЦО-а за науку и културу у Европи у склопу оквиру Трећег циклуса периодичног извјештавања Конвенције о свјетској баштини Европе и Сјеверне Америке, је структурисање и консолидација подрегије за допринос Регионалном акционом плану за Европу и Сјеверну Америку. Представник Завода за заштиту споменика, Роберт Стергар дипл.инг.арх., стручни савјетник за градитељско и археолошко наслијеђе, је активно учествовао у раду.

Представљен је драфт Регионалног акционог плана за Европу и Сјеверну Америку, који ће бити предат Одбору за свјетску баштину на његовом 46. засједању 2024., и намијењен је за усмјеравање имплементације Конвенције у цијелој регији током сљедећих шест година. Документ је састављен на основи периодичних извјештаја, које су поднијеле државе регије до 31. јула 2023., а биће представљен у облику нацрта на састанку свих националних Фоцал поинта у регији, које Центар за свјетску баштину организира од 19. до 21. децембра 2023. у сједишту УНЕСЦО-а, те ће се даље развијати након тога.

Ова је радионица важан корак у припреми Регионалног акционог плана, који би требао омогућити да се приоритети Jугоисточне Европе у њему правилно рефлектују. У ту сврху окупило се преко 20 учесника из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Kипра, Грчке, Републике Италије, Малте, Црна Горе, Сјеверне Македоније, Републике Молдавија, Румуније, Србије, Словеније и Турске.

Радионица је била прилика да се представе доступни алати за јачање проведбе Конвенције о свјетској баштини од стране стручњака ИЦОМОС-а и ИЦЦРОМ-а, те утврде приоритети у смислу изградње капацитета у Jугоисточној Европи.

Организаторе су представљали, а уједно водили и модерирали дводневне активности:

  • Берте де Санцристóбал, водитељица Јединицe за Европу и Сјеверну Америку, УНЕСЦО-ов центар за свјетску баштину,
  • Марије Лиоулиоу, придружени програмски стручњак, Јединица за Европу и Сјеверну Америку, УНЕСЦО-ов Центар за свјетску баштину,
  • Летициа Леитао, УНЕСЦО-ва водећа стручњакиња за трећи циклус периодичног извјештавања у Европи и Сјеверној Америци,
  • Ана Алексова, ИЦЦРОМ експерт,
  • Маттео Росати, Јединица за културу, Регионални уред УНЕСЦО-а за науку и културу у Европи,
  • Синиша Шешум, водитељ Сарајевске антене Регионалног бироа УНЕСЦО-а за науку и културу у Европи.