јул 3, 2024

Дани европског наслијеђа 2024: Севдах на Шетници културе уз изведбе младих севдалија из Удружења „Сараy Севдах“

Девети догађај организован у поводу обиљежавања „Дана европског наслијеђа 2024“, на Шетницу културе испред Федералног министарства културе и спорта довео је чланове Удружења севдалија „Сараy Севдах“ из  Сарајева који вриједно раде, чувају и промовишу севдалинку и  нематеријалну културну баштину Босне и Херцеговине.

На самом почетку дружења, у име Федералног министарства културе и спорта, присутним гостима се обратила министрица Сања Влаисављевић:

„Сретна сам што данас у име Федералног министарства културе и спорта могу поздравити дивне, драге људе, пријатеље из Олова и Сарајева. Шетница се шири и другим градовима који с нама дијеле лијепо и добро. Драго ми је видјети наше госте, али и случајне пролазнике који заустављају корак овдје испред Министарства. Желим да пјесма коју ћемо данас чути одјекне што даље од ове наше Шетнице“ поручила је министрица.

Удружење „Сараy Севдах“ основано је 2011. године и броји преко 60 чланова, а велику пажњу посвећује младим интерпретаторима севдалинке, у шта се публика испред Министарства данас имала прилику увјерити. Наиме, ученици из Сарајева и Олова, Хамза Бајрактаревић, Џенета и Најла Царковић, Амар Омеровић, Аднан Хубијaр, Алмедина Ибрахимовић и Исмета Бајрактаревић на Шетници су извели познате севдалинке.

Рад Удружење „Сараy Севдах“ представила је дугогодишња интерпретаторица севдаха, Весна Хаџић Шеремет, која је овом приликом отпјевала нумеру „Разбоље се шимшир лист“, те одушевила присутне.

Публику на Шетници културе изведом севдалинке “Не клепеци нанулама” на самом крају данашњег дружења почастила је и предсједница Удружења, Рефија Муслић, захваливши Федералном министарству културе и спорта за позив, те несебичну, дугогодишњу подршку раду Удружења, али и афирмацији традиције и културе Босне И Херцеговине.