јун 19, 2024

Данашњом Шетницом културе „прошетао“ КУД „Бисери Бјелашнице“

Данас је већ традиционална „Шетница културе сриједом“ испред зграде Федералног министарства културе и спорта заблистала наступом Културно-умјетничког друштва „Бисери Бјелашнице“ из мјеста Шабићи, Општина Трново.

Чланови КУД-а „Бисери Бјелашнице“ наступили су у прелијепим изворним ношњама бјелашничког краја, а извели су кореографије “Бјелашничко сијело” и “Игре из околине Сарајева” аутора Армина Лучкина.

Данашњи програм „Дана европског насљеђа“ отворила је начелница Ођела за научно-истраживачки рад Завода за заштиту споменика у саставу Министарства, Азра Лојо Хајро, позвавши госте, који су се окупили на Обали без обзира на љетну температуру, да уживају у напјевима и играма овог Друштва чију је улогу у очувању културног насљеђа Федерално министарство културе и спорта још раније препознало  додијеливши му посебну повељу за допринос очувању културне баштине Босне и Херцеговине.

У току програма гостима се обратила Делила Буква из КУД-а „Бисери Бјелашница“ те представила Друштво које ђелује већ 20 година са циљем да од заборава отргну пјесме и игре народа бјелашничког краја. Програм „Шетнице културе“ наставља се и сљедеће сриједе фолклорним садржајем, а планирано је да традиционална манифестација „Дани европског насљеђа“ траје све до краја године, а бит ће окруњена завршном средишњом манифестацијом и проглашењем побједника натјечаја „Млади и насљеђе’.